Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Як виглядатиме забудова на Звіринецькому сквері. Зображення: skyscrapercity

Рішення Київради про скасування статусу скверу для ділянки, відомої як Звіринецький парк (від 22.05.2013) підтримав Верховний Суд, як повідомляють Наші Гроші. Загальна площа ділянки на вулиці Вільшанській у Печерському районі, де планують збудувати житловий комплекс, становить 2,33 га.

Дві ділянки розміром у 0,64 га і 1,69 га Київрада передала в оренду для будівництва житлового комплексу ТОВ «Український фонд розвитку регіонів» і ТОВ «Інноваційна будівельна компанія» ще у 2006 році. Але у 2012 році Господарським судом міста Києва договори оренди були визнані недійсними. Згодом (у 2013) Київрада надала цій території статус скверу.

Утім, уже в 2014-2015 роках Господарський суд скасував попереднє рішення, залишивши позов прокуратури без розгляду. Відповідно, у 2016 році ці ділянки повернули орендарям. Фірми поновили оренду через земельну комісію Київради. Також фірми звернулися до суду з вимогою скасувати рішення про надання ділянці статусу скверу, оскільки це заважало будувати житловий комплекс.

Суди перших двох інстанцій задовольнили це рішення. Судді спиралися на те, що статус скверу ділянка отримала вже після укладання договорів оренди. Верховний Суд (судді Кравчук В.М., Єзеров А.А., Стародуб О.П.) погодився із попередніми рішеннями. У Верховному Суді наголосили, що коли неправомірність договорів оренди спростували, рішення Київради про статус скверу почало суперечити правам орендарів — і тому втратило чинність.

Зображення: Наші гроші

Мешканці мікрорайону «Звіринець» довгий час домагалися облаштування скверу на спірних ділянках. Утім, у Верховному Суді наголосили, що «інтереси мешканців мікрорайону щодо влаштування скверу і громадські інтереси загалом не можуть досягатися у спосіб, що призводить до порушення прав інших осіб, зокрема орендарів земельних ділянок».

Крім того, у ВС зазначили, що Київрада не зверталася з позовом щодо розірвання догорів оренди та повернення цих ділянок.

Унаслідок протестів громадськості Київрада у 2018 році поновила статус скверу на ділянці по вул. Вільшанській, 2-б, однак того ж року за позовом орендаря Окружний адміністративний суд скасував це рішення. Апеляційний суд це рішення підтримав. Зараз справа знаходиться в Касаційному адміністративному суді.

На місці Звіринецького скверу планувалося будівництво ЖК Royal Hills (раніше – «Печерський бастіон») — це одне з будівництв компанії «Укогруп» Анатолія Войцеховського.

На його незаконні забудови суд вже накладав арешт.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button