Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Jonathan Petersson, Unsplash

20 компаній, які займаються видобутком вуглеводнів – нафти, газу, вугілля, – відповідальні за 35% усіх «парникових газів» із 1965 року до сьогодні, повідомляє The Guardian.

Йдеться про обсяг забруднення, еквівалентний 480 мільярдам тонн вуглецю.

Список найбільших забруднювачів очолює нафтова компанія Saudi Aramco, 100% акцій якої володіє уряд Саудівської Аравії. У першій трійці ще одна державна корпорація – «Газпром». Уряд Росії володіє половиною її акцій.

Загалом 12 із 20 забруднювачів – компанії, які повністю або частково контролює та чи інша держава.

Серед приватних компаній найбільше парникових газів за останні півстоліття виробила Chevron. Не пасуть задніх також Exxon, BP та Shell.

За даними дослідника американського Climate Accountability Institute Річарда Хіда (Richard Heede)

«Величезна трагедія кліматичної кризи полягає в тому, що 7,5 мільярда людей мають платити ціну – у вигляді здеградованої планети – за те, щоб кількадесят брудних бізнесів продовжували отримувати рекордні прибутки. Те, що це стало можливим, – значний моральний недолік нашої політичної системи», – вважає провідний кліматолог Майкл Манн.

Структура спричиненого вуглеводнями забруднення така. Близько 90% викидів припадає на їхнє використання – у вигляді бензину для автомобілів, авіапалива, газу та вугілля для опалення тощо. Решта 10% викидів – від видобутку, очищення та транспортування.

Через такий розподіл низка корпорацій у коментарі The Guardian відмовилися визнавати свою відповідальність за те, як їхні продукти використовуються споживачами. Компанії також наголосили, що інвестують в екологічніші джерела енергії. А PetroChina заявила, що не має стосунку до викидів, спричинених її попередником, China National Petroleum.

Автор дослідження Річард Хід не погоджується з позицією корпорацій, які перекладають відповідальність на споживачів. На його думку, саме діяльність великого бізнесу десятиліттями сповільняла боротьбу зі змінами клімату.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button