Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: NBU/Flickr

Сьогодні, 25 жовтня 2019 року, в обігу з’явиться банкнота номіналом 1000 грн, повідомляє nv.ua.

На новому грошовому знакові зображений портрет ученого Володимира Вернадського, одного з засновників і першого президента Української академії наук та засновника Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського). На зворотньому боці – зображення президіуму Національної академії наук.

За даними Нацбанку, для початку випустять п’ять мільйонів таких банкнот.

Банкноту блакитного кольору розміром 75×160 мм буде легко відрізняти від інших купюр. Дизайн нового номіналу грошей продовжує тенденції нового покоління гривні – оновлених 20, 100 і 500 грн.

У Нацбанку пояснюють, що необхідність ввести в обіг новий номінал банкноти назріла давно. Востаннє це робили у 2006 році, коли ввели купюру 500 гривень. На той час середньомісячна зарплата становила 1000 гривень і розмінювалася двома такими банкнотами.

З тих часів середньомісячна заробітна плата виросла майже в десять разів, а тому зараз потрібно вже 20 банкнот для її розміну, пояснює голова НБУ Яків Смолій.

Наявність банкноти в 1000 гривень дасть змогу економити на транспортуванні та зберіганні купюр, вважають у Нацбанку.

Нагадаємо, що з першого жовтня в Україні перестали приймати дрібні монети. Відтепер їх можна обміняти у відділенні банку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button