Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Джон Дем’янюк під час суду в Ізраїлі. Фото: unian.net

Netflix випускає серіал про українця Івана Дем‘янюка «Диявол по сусідству», перша серія якого вийшла четвертого листопада.

За останні 35 років свого життя дідусь з міста Клівленд в Сполучених Штатах українського походження пережив судові процеси у трьох країнах.

Іван Дем’янюк дитиною пережив Голодомор. Під час Другої світової війни був солдатом Червоної армії і пораненим потрапив у німецький полон. У травні 1945 року Дем’янюк звернувся в табір для біженців в баварському місті Ландсгут, отримавши згодом від американської адміністрації матеріальну допомогу як жертва нацистського режиму. До 1952 року працював в різних містах Німеччини, у тому числі шофером для армії США. У 1952 році разом з дружиною і дочкою емігрував в США. Працював автомеханіком. У 1958 році отримав американське громадянство.

Із початку 1980-х і до смерті у 2012 році його звинувачували у співучасті в нацистських злочинах.

Під час процесів його називали «садистом», «катом», «нацистським злочинецем», «Іваном Грозним».  Його позбавлялии американського громадянства, засуджували до смертної кари, виправдовували, потім знову засуджували. Увесь цей час точилися суперечки щодо винуватості чи невинності Джона Дем’янюка.  У травні 2011 року його засудив його до п’яти років ув’язнення, але вирок так і не набув чинності, бо звинувачуваний помер до того як апеляційний суд виніс вердикт. Ця дискусія лишається актуальною через сім років після смерті Дем’янюка.

Раніше канадський драматург Джонатан Гарфнікель написав п’єсу «Суди над Джоном Дем’янюком. Голокост кабаре». Виставу за мотивами п’єси, яку створив театр «Мізантроп», показали у Києві у 2017 році. Назва вистави обурила єврейську спільноту Києва, через що у театру були проблеми з пошуком майданчика для показу вистави.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button