Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

19 листопада о 19:00 в Червоній залі Київського Будинку кіно (Саксаганського, 6) відбудеться прем’єра документального фільму «Шелест кроків» про життя й творчість українських художників-монументалістів Ади Рибачук та Володимира Мельниченка

Головний твір художників, який вони створювали 13 років — стіна Пам’яті на байковому цвинтарі — залили бетоном навесні 1982-го відповідно до припису в постанові: «Рекомендовано ліквідувати». Стіну замурували до початку святкових заходів на честь 1500-річчя Києва.

Робота над фільмом розпочалася у жовтні 2018 року командою студії Friedrichstrasse Production у співпраці з Real Stories Production. Влітку 2019 року проєкт підтримав Український Культурний Фонд.

Режисер стрічки Ксенія Кравцова. ЇЇ стрічка «Така робота» отримала нагороду Best Short Documentary на празькому фестивалі Prague Film Awards, а стрічку «ПЖ (Lifer)» визнали кращим документальним фільмом місяця на фестивалі Hollywood International Independent Documentary Awards. Оператор стрічки – Владислав Нечипоренко, сценарист – Інокентій Вировий. Музику написав Кирил Томашевський.

«”Шелест кроків” — стрічка про сьогодення і спогади, про смерть і життя, про розпач і щастя. Про київський крематорій і Парк пам’яті на Байковому цвинтарі та про мозаїчний басейн «Зорі та сузір’я» перед палацом піонерів. Про дивовижне життя художника Володимира Мельниченка і про його нескінченну love story із Адою Рибачук. Про їхню спільну працю довжиною у життя. Про те що любов — це не дивитися очі в очі. Любов — це дивитися в один бік», – коментують автори проєкту.

Ада Рибачук пішла з життя у 2010-му. Володимир досі працює в їхній майстерні, упорядковуючи величезний архів. Кожну нову роботу Володимир підписує двома іменами.

«Історія про Стіну на Байковому цвинтарі — це, здається, єдине, що знають кияни (і те, мабуть, далеко не всі) про Володимира Мельниченка та Аду Рибачук. Але творчість цього тандему — це справжній пласт, культурний шар, спадок національного масштабу! Стрічкою «Шелест кроків» ми спробували привідкрити цю завісу, дати поштовх до подальшої широкої дискусії. Бо великий майстер, людина-епоха живе просто поруч із нами, а ми геть нічого про це не знаємо. Ми всі, хто брав участь у створенні стрічки, дуже заряджені енергією і самого Володимира Мельниченка, і історії його життя, і витворів мистецтва, що стоять в нього просто на подвір’ї майстерні. Мені здається, нам вдалося передати цю магію своїм фільмом», – прокоментував для «Хмарочосу» сценарист Інокентій Вировий.

Нагадаємо, що влітку у Києві після реставрації відкрили модерністський фонтан із мозаїками «Зорі та сузір’я», авторами якого є художники Володимир Мельниченко й Ада Рибачук.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button