Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Проект-пропозиція організації простору в будівлі Бессарабського ринку. Не затверджений

Розпорядження про реставрацію Бессарабського ринку було затверджено ще у 2013 році, але роботи у цьому напрямку досі залишаються на стадії розробки проєкту. «Хмарочос» дізнався про причини таких затримок в адміністрації ринку. 

За словами директора ринку Миколи Ковальчука, початку робіт не варто очікувати принаймні найближчі два-три роки.

«Для того, щоб запустити одразу весь проєкт у роботу, потрібно ще 11 мільйонів гривень. Якщо місто виділить кошти, ми можемо це зробити. А поки розраховуємо лише на прибуток підприємства, тому робимо усе поетапно. Зараз, наприклад, в експертизі проєкт укріплення фундаменту», – каже Микола.

На самі ж роботи з реставрації знадобиться близько ‎$10 мільйонів, підрахували в адміністрації ринку. 

Проект-пропозиція організації простору в будівлі Бессарабського ринку. Не затверджений

У прогнозі бюджету міста на 2020-2022 роки на розробку проєкту планують виділити 2 мільйони гривень у 2020 році. За наявності фінансування, каже Ковальчук, розробку проєкту можна завершити вже за два роки. За його відсутності – знадобиться більше часу. 

«Цього року ми розраховуємо отримати близько восьми мільйонів гривень прибутку, і частина цих коштів піде на розробку проєкту, – пояснює директор ринку. – Але немає гарантії, що наступного року показники будуть такими ж. Дохід ринку на 70% залежить від оренди приміщень, ціни на яку визначає Департамент комунальної власності та депутати КМР. Цього року вони не затвердили знижок, але зазвичай вони становлять 30-50%».

Проект-пропозиція організації простору в будівлі Бессарабського ринку. Не затверджений

Разом з тим, Микола Ковальчук показує візуалізації можливого майбутнього ринку, розроблені разом з архітекторами.

На них Бессарабський ринок умовно поділений навпіл: частина від вулиці Басейної залишається ринком, а інша – перетворюється на фудкорт.

«В Києві зараз є попит на вуличну їжу та подібні фудкорти. У нас і так є точки з їжею, але хотілося б зробити більш організований простір та забезпечити місце для проведення подій», – каже директор.

У частині фудкорту точки з їжею розташовуються по периметру приміщення та мають другий поверх зі столиками. По центру також залишене місце для столів: на різних візуалізаціях тут встановлюють сцену, боксерський ринг та навіть весільну арку. 

«Це лише наше бачення, ще жодним чином не затверджене. Наступного року ми починаємо роботу над ескізним проєктом реставрації і він може не збігатися з цими візуалізаціями. Хоча ми б дуже хотіли використати наші напрацювання», – наголошує директор ринку. 

Проект-пропозиція організації простору в будівлі Бессарабського ринку. Не затверджений

Разом з тим, саме на основі цих візуалізацій на Бессарабському ринку цього року оновили рибний павільйон. Шість місць у ньому планують здавати в оренду через систему ProZorro.

Раніше у інтерв’ю «Хмарочосу» радник Київського міського голови Максим Бахматов заявляв, що Бессарабському ринку потрібна лише реставрація, а ринкова функція має залишитись основною в будівлі:

«Будівлі мають залишитись ринками, їхню функцію змінювати не будуть. Але вони мають бути сучасні, безпечні, енергоефективні. Бессарабський ринок є пам’яткою, тому там буде лише реставрація. Треба поміняти купол, бо йому більше ста років, це дуже дорога, специфічна робота. І не обов’язково ми будемо залучати приватних інвесторів, можливо оборотних коштів ринку вистачить, щоб все відремонтувати самостійно».

Читайте також: Директор Бессарабського ринку про очищення від вивісок, пішохідну зону та реставрацію будівлі

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button