Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кейт Вінслет у серіалі «Мілдред Пірс»   

Одним із телевізійних трендів останнього десятиліття є повернення мінісеріалів – серіалів тривалістю не більше сезону, протягом якого розгортається повноцінна та закінчена історія. Такий формат вимагає ретельнішої роботи над розвитком сюжету і персонажів, пише телекритикиня журналу Time Джуді Берман.

Вона склала список своїх улюблених мінісеріалів у хронологічному порядку. До нього увійшли й ті мінісеріали, які не повністю вписуються у рамки формату, наприклад, які було подовжено на другий сезон.

Мілдред Пірс (Mildred Pierce), 2011

П’ятисерійна драма – це нова адаптація роману Джеймса Кейна. Повнометражний фільм 1945 року за цим же романом вважається класикою нуару. Та сучасний мінісеріал радше є психологічною драмою, ніж трилером. Режисер Тодд Хейнс спеціалізується на незалежному кіно й у своїх роботах надихався американською рок-сценою та французькою літературою.

Мілдред Пірс, за роль якої Кейт Вінслет отримала «Еммі» – домогосподарка, яка розлучається з чоловіком та починає кар’єру в ресторанному бізнесі.

«Підхід (режисера) Тодда Хейнса дозволив прикрасити вінтажним гламуром навіть найнепримітніші побутові сцени», – пише критикиня.

Верхівка озера (Top of the Lake), 2013

Кадр: SundanceTV

Британсько-австралійський серіал зняла Джейн Кемпіон, авторка фільму «Піаніно». Детективка, яку грає Елізабет Мосс, повертається до рідного міста у Новій Зеландії та долучається до розслідування зникнення 12-річної вагітної дівчини.

«У своїй візуальній красі, а також елегантності, з якою серіал протистоїть культурі мізогінії, “Вершина озера” підняла планку телебачення до рівня мистецтва», – пише Берман.

Через чотири роки після першого сезону вийшов сіквел.

Вовча зала (Wolf Hall), 2015

Кадр: BBC1

Британська шестисерійна історична драма за двома романами Гіларі Ментел розповідає про Томаса Кромвеля, головного ідеолога реформування католицької церкви та засновника англіканства.

Критикиня відзначає блискучий сценарій та гру Марка Райленса в ролі Кромвеля, Клер Фой у ролі Анни Болейн та Деміена Льюїса в якості Генріха VIII.

Американська історія злочинів (American Crime Story), 2016

Кадр: FX

Берман відзначає саме перший сезон, який розповідає про суд над футболістом О.Джей Сімпсоном, якого звинуватили у вбивстві колишньої дружини та її коханця у 1994 році.

На її думку, сценаристи чудово відобразили низку тем, таких як упередження в медіа, привілеї знаменитостей та поліцейський расизм. Крім того, захоплення викликає кастинг акторів.

Тієї ночі (The Night Of), 2016

Кадр: HBO

Восьмисерійна кримінальна драма розповідає про студента-мусульманина у Нью-Йорку, який однієї ночі зустрічає багату дівчину і та пропонує йому наркотики та секс. Опритомнівши вже вранці, він виявляє партнерку зарізаною. Герой потрапляє за ґрати, сам не будучи впевненим у тому, що трапилося насправді.

Серіал розкриває теми ісламофобії, економічної нерівності та недоліків американської системи правосуддя.

Молодий Папа (The Young Pope), 2017

Кадр: HBO

Ще до виходу знятого режисером-завсідником Каннського кінофестивалю Паоло Сорентіно серіалу його активно обговорювали: уявіть Папу Римського – молодого, американця та ще й у виконанні сексуального Джуда Лоу. Утім, 10 серій «Молодого Папи» змогли здивувати ще більше, ніж передбачалося.

Спершу історія здається комедією абсурду, та згодом розгортається у містичну драму.

У 2020 році заплановано вихід другого сезону.

Вона ж Грейс (Alias Grace), 2017

Кадр: Netflix

Цей шестисерійний серіал авторка вважає кращою адаптацією одного з романів Маргарет Етвуд, ніж надпопулярну «Оповідь служниці».

Фільм розповідає історію реальної жінки – покоївки Грейс Маркс, яка імігрувала до Канади з Ірландії у 1880 році. 15-річну Грейс звинуватили у вбивстві свого роботодавця та його вагітної коханки.

Серіал розповідає цю історію через розмови Грейс та її психіатра, який має оцінити її психічний стан.

Патрік Мелроуз, (Patrick Melrose), 2018

Фото: ABC

Мінісеріал із Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі розповідає про англійського аристократа, який занурюється у наркотики, секс і нігілізм, щоб подолати травматичний досвід сексуального насилля, вчиненого психопатичним батьком.

Кожна з п’яти серій розповідає про окремий етап у житті Патріка Мелроуза.

Гострі предмети (Sharp Objects), 2018

Кадр: HBO

Головна героїня – репортерка з алкогольною залежністю та схильністю до самопошкодження, яку редакція змушує приїхати до її рідного провінційного містечка та розслідувати вбивства двох дівчат.

Атмосфера південної готики та музика Led Zeppelin роблять цей психологічний трилер винятковим.

Коли нас побачать (When They See Us), 2019

Кадр: Netflix

У чотирьох серіях розповідається про суд над п’ятьма афро- і латиноамериканськими підлітками, яких звинуватили у згвалтуванні та вбивстві дівчини. У 1989 році всіх засудили до термінів від шести до 13 років попри відсутність доказів. Звинувачення зняли лише наприкінці 2002 року, коли виявилося, що вбивцею був серійний маніяк.

Вихід серіалу призвів до звільнення прокурорів, які брали участь у справі.

Також нагадування про ганебний епізод американського правосуддя спровокували питання до президента Дональда Трампа. Раніше він закликав стратити обвинувачених підлітків. Зараз Трамп не відмовився від цих слів, пославшись на те, що вони зізналися.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button