Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Google maps

Дослідницька ініціатива «Розуміти радянський Поділ» запрошує на лекцію-обговорення «Кампус НаУКМА у XX cтолітті. Історії трансформації».

За словами організаторів,  часто «радянську частину ХХ століття оминають в офіційному представленні історії». Проте «Урбаністичні трансформації, яких зазнав Київ за цей період, не могли не відбитися на Подолі, і на його головній інституції — Києво-Могилянській Академії».

Cучасна Академія, на думку дослідників, не може позбавитися багатьох рис урбаністичного планування часів соціалізму. Організатори відчувають як потребу переосмислювати «радянське» – в даному разі в архітектурі, так і бажання цінувати якісні рішення.

На лекції обговорюватимуть
– символічний аспект: після руйнування видатного Богоявленського собору і десакралізації простору семінарії, витворилася нова сакралізація — радянська, що була необхідна для творення міту про непереможний флот, найкращу партію, вічного Леніна тощо. Що сталося з цими символами і значенням?

-просторовий аспект: зникнення семінарії потягнуло за собою розподіл території між багатьма інституціями, які розпоряджалися нею у власних інтересах. Якою зараз є спадщина цього процесу? Які цінності простору було втрачено, а які набуто за 70 років?

-історичний аспект: з чого складалася Академія 1917 року на противагу 1992? Чим був Морполіт, і чи можна вважати, що він був перешкодою або передумовою сучасної НаУКМА? Нематеріальні практики і звички взаємодії з простором, які функціонують в стінах Академії — звідти?

Подія відбуватиметься на 3 поверсі у КМЦ НаУКМА. Вхід вільний за реєстрацією: https://forms.gle/NciaStv8tNpLDqX1A

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button