Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Інклюзивність стане основною темою кінофестивалю «Єврофест: кіно для кожного» від компанії «Артхаус Трафік», що відбудеться з 5 по 11 грудня у кінотеатрі «Жовтень». 

Подія покликана привернути увагу суспільства до проблем толерантності та рівності, а також розпочати розмову про розширення можливостей дозвілля для людей з інвалідністю. 

На фестивалі покажуть вісім фільмів, що успішно пройшли випробування європейськими кінофестивалями. Фільми показуватимуть погляд на інклюзивність з різних аспектів – віку, раси, гендеру, сексуальної орієнтації тощо. 


Відкриють фестиваль іспанською комедією «Чемпіони». У стрічці засуджений до громадських робіт тренер з баскетболу отримує завдання зробити чемпіонів з команди людей з ментальними порушеннями. Стрічка режисера Хав’єра Фессера  одинадцять раз номінувалася на національну премію Гойя (іспанський аналог «Оскара»). Фільм відзначили в трьох категоріях – за найкращу кінокартину року, найкращу пісню та найкращого актора-дебютанта.


Події французької історичної драми «Портрет дівчини у вогні» (режисер Селін Сьямма) розгортаються у французькій Бретані XVIII століття. Це історія про кохання двох жінок у Бретані кінця XVIII століття. Молода художниця отримує замовлення на весільний портрет дівчини. Днями Маріанна уважно вивчає свою модель, а ночами пише її портрет. Поступово героїні зближуються все сильніше. Стрічка була в програмі Каннського кінофестивалю, де фільм отримав нагороду за найкращий сценарій і Queer Palm, яка присуджують найкращим фільмам на ЛГБТ-тематику.


У німецькій драмі «Робота без авторства» Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка йдеться про те, як дитинство в нацистській Німеччині вплинуло на життя і творчість художника Герхарда Ріхтера. Стрічка отримала премію молодіжного журі в конкурсній програмі Венеційського кінофестивалю, де її вперше показали. Фільм також номінували на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою та найкращу операторську роботу.


Соціальний трилер «Сини Данії» змальовує Данію у 2025 році. Країна переживає злет ультраправих партій після теракту в Копенгаґені, який, імовірно, влаштували ісламісти. В країні різко зросла расова нетерпимість. Напередодні парламентських виборів рейтинг крайньо правого націоналіста Мартіна Нордаля стрімко злітає вгору. Стрічка заснована на досвіді міжнаціональної ворожнечі режисера фільму Улаа Саліма, народженого в Копенгаґені сина біженців з Іраку. 


Фільм режисера Олмо Омерзу «Зимові мухи» розповідає про двох непосидючих хлопців-підлітків, які вирушають у подорож. Зрештою, мандрівка стає історією про дорослішання, що сповнена імпульсивності та нестримності. На міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, де відбулася світова прем’єра фільму, Олмо Омерзу отримав премію за найкращу режисер. Фільм є результатом співпраці Чехії, Словаччини, Польщі, Словенії та Франції. 


Документальний фільм «Обскуро Бароко» Еванґелії Краніоті показує життя трансґендерної активістки з Бразиліїв Луани Муніс (1961-2017). Події розгортаються у Ріо-де-Жанейро. У стрічці показані всі із політичні конфлікти та вітальність бразильского карнавальної культури. Фільм спільного виробництва Греції та Франції відзначили призом журі «Тедді» на Берлінському кінофестивалі.


Трохи чорного гумору фестивалю додасть британська комедія «Зжерті левами». За сюжетом після смерті бабусі брати Піт і Омар опиняються перед непростим вибором: вони хочуть жити разом, але тітка Піта не бажає приймати Омара в свою сім’ю. Тоді брати вирушають на пошуки батька Омара, знаючи лише, що його звуть Малік, і він живе в Блекпулі. 


В угорській трагікомедії Балаша Ленд’єла «Лайко: Ром у космосі» йдеться про те, як на початку 1957 року Радянський Союз вирішує надати Угорщині почесну нагоду надіслати першого космонавта на орбіту в космосі. Найбільш відповідним кандидатом виявляється льотчик-ром Лайош Сербан, відомий всім як Лайко. 


Фільми показуватимуть мовою оригіналу із субтитрами.

Два фільми з програми, «Чемпіони» та «Портрет дівчини у вогні», покажуть з тифлокоментарем (додаткова аудіодоріжка, яка пояснює, що відбувається у сценах фільму, для людей з порушенням зору) та адаптованим субтитруванням (текстова доріжка, що супроводжує фільм написами у нижній частині екрану для людей з порушенням слуху).

Після закінчення фестивалю активісти та керівники кіноклубів зможуть провести покази фільмів «Єврофесту» у своєму місті в рамках проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа». Для цього потрібно подати заявку на сайті. 

Розклад показів можна знайти за посиланням.

«Єврофест» організований за підтримки програми Сulture Bridges, яку фінансує Європейський Союз у межах впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, і здійснений Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button