Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Величезна зелена зона з дитячими та спортивними майданчиками, торговельний центр, паркувальні майданчики та власна котельня. Зовсім поруч – буде нова станція метро «Мостицька» та Сирецький дендропарк: саме так повинен виглядати новий житловий комплекс Dibrova Park. 

У партнерстві з архітектурною майстернею KYB Architects розповідаємо про етапи у проєктуванні.

Два роки тому компанію заснували архітектори Олександр Білоцький та Олексій Куцало. Сьогодні вони спеціалізуються на проєктуванні житлових комплексів та дизайні комерційних інтер’єрів.

Про особливості комплексу Dibrova Park та принципи роботи майстерні «Хмарочосу» розповів один з авторів проєкту та співзасновник KYB Architects Олексій Куцало.

Майстерня повного циклу

Засновники KYB Architects зазначають, що майстерня працює, перш за все, з концептуальним дизайном. «Ми не ведемо напівготові об’єкти і не розробляємо документацію на основі чужих ідей, – говорить Олексій. – Ми маємо власне бачення того, якою повинна бути поверховість та щільність забудови, зелені зони, благоустрій тощо. Тому з кожним проєктом ми проходимо повний цикл: від розробки концепції до авторського контролю і перерізання стрічки».

Однією з особливостей підходу KYB Architects Олексій вважає роботу з «відкритими кварталами».

Сьогодні багато проєктів у Києві передбачають закритий квартал з озелененням всередині. Але такий підхід працює тільки з будинками до 5 поверхів
 

«Можна зробити секції різної висотності: 5, потім, 8, потім 16 поверхів. Це дозволяє створити цікавий силует, але знаходитися всередині такого двору не дуже комфортно», – говорить ахітектор. 

«Ми створюємо «відкритий квартал», умовно позначуючи його межі окремими будинками-баштами. Це дозволяє сформувати всередині великий двір, доступ до якого забезпечений не через арки та проходи, а просто між будинками. Завдяки цьому простір працює по-іншому, і саме така конфігурація здається нам найбільш вдалою», – розповідає Олексій. Сьогодні в Києві за проєктом майстерні зводять вже два комплекси, де використана така концепція: Dibrova Park на Сирці та Great поблизу Дарницького моста. 

Dibrova Park

Кожен будинок комплексу Dibrova Park складається із двох секцій, об’єднаних стилобатом. «Ми називаємо їх умовно “книгами”: секції з’єднані між собою під невеликим кутом, наче дві частини розгорнутої книги. Завдяки цьому, різній висотності секцій (23 та 25 поверхів) та оздобленню їхніх фасадів, будинок не здається суцільною коробкою. Він виглядає стрункішим та отримує певний візуальний образ», – пояснює архітектор. 

За словами Олексія, будинки намагалися розмістити на максимальній відстані один від одного та повернути таким чином, щоб вікна квартир дивитися на парк, а не на сусідні будинки. Хороший краєвид та велику кількість денного світла мають забезпечити також великі, у частині квартир панорамні, вікна. 

У житлових будинках передбачили багато видів планувань: тут можна знайти квартири від 41 до 184 кв м, а також дворівневі пентхауси. «Ми намагалися перенести усі опорні конструкції на фасад, що дозволяє вільно робити перепланування в невеликих квартирах», – каже архітектор. На вході до кожного будинку передбачили місце для консьєржа з хорошим оглядом та повноцінний хол з зоною очікування.

Зелену зону на території комплексу прагнули максимально звільнити від автівок. Натомість для них передбачити чотири чотириповерхові наземні паркінги. Один із них приєднаний до будівлі торговельного центру, а інші розташовані по периметру комплексу та візуально замикають його територію. Загальна місткість паркінгів – 1 300 місць. Гостьові паркувальні місця облаштують й поряд з будинками, але їх буде не багато. Вони передбачені, перш за все, для гостей комплексу. 

Парк у дворі

За задумом архітекторів, у центрі комплексу повинна бути велика зелена зона, що стане своєрідним продовженням Сирецького дендрологічного парку. Територія Dibrova Park буде відкритою для відвідувачів.

Під час розробки концепції ми передбачали різноманітні сценарії поведінки. Коли людина вийшла з метро або свого будинку: куди вона може далі піти, де присісти та відпочити.
 

«Ми спроектували навколо будинків променад, вздовж якого розташують різноманітні зони. Там ви можете зупинитися, поспілкуватися, випити кави» – говорить Олексій Куцало.

Загальна територія благоустрою комплексу – понад три гектари. «Це дає нам можливість сформувати цікавий рельєф, створити пагорби, функціональне сполучення , – каже архітектор. – Загальна концепція цієї зони вже сформована, але ми ще думає над конкретними деталями та “фішками”». Однією з таких «фішок» стане амфітеатр зі спеціальною підсвіткою: у майбутньому тут будуть відбуватися різноманітні заходи для жителів та гостей комплексу. 

Чимало місця у генеральному плані території відведено також для дитячих майданчиків: тут їх заплановано вісім. «Сьогодні вимоги ринку змінилися: під час вибору квартири люди звертають увагу на те, де вони зможуть провести час з дітьми. І їх вже не влаштовують типові різнокольорові гірки», – розповідає Олексій Куцало. Хоча архітектори KYB Architects не проєктують самі майданчики, їхня концепція визначає приблизний розмір, тип та стиль конструкцій.

На території Dibrova Park планують обладнати також місця для заняття спортом, зокрема футбольний та баскетбольний майданчики. Крім того, тут прокладуть понад кілометр велодоріжки: вона буде огинати увесь комплекс, а також проходити зеленою зоною у його центрі.

Естетика та функціональність

Попри наявність торговельного центру на території комплексу, перші поверхи будинків вирішили також зробити активними: тут залишили місце для магазинів, кав’ярень, салонів тощо. «Людина, яка придбала таке приміщення, має право розмістити свою вивіску, рекламу. Ми плануємо одразу передбачити для цього місце на фасаді та впорядкувати зовнішню рекламу, щоб вона мала естетичний вигляд», – розповідає архітектор.

Для того, щоб зберегти естетичний вигляд фасадів, на них також одразу передбачили решітки для кондиціонерів. «Зараз ми встановлюємо їх практично для кожного приміщення, щоб жителі могли розмістити кондиціонер у зручній для них кімнаті, – каже Олексій Куцало. – Без цього, на жаль, мешканці починають встановлювати кондиціонери прямо на фасад: їх не хвилює ні його вигляд, ні передбачені договором з девелопером штрафи».

Архітектори приділили увагу не лише естетиці, але й інклюзивності комплексу. «Ми намагаємося зробити територію безбар’єрною та проєктуємо її з дотриманням нових норм», – каже Олексій. Вхідні групи будинків облаштовані на одному рівні з мощенням, а на інші поверхи будівель маломобільні люди зможуть потрапити за допомогою ліфтів або підйомників. 

«Ми повинні розуміти, що працюємо з житлом, до того ж з житлом комфорт класу. Тому не можемо проєктувати щось абсолютно унікальне чи футуристичне. Але ми намагаємося отримати в таких умовах максимум, а унікальні особливості комплексу реалізувати в деталях», – додає архітектор. 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button