Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: спільнота протестної акції

Мешканці Микільської Слобідки спорудили барикади і вимагають припинити будівництво на ділянці, дотичній до зони здоров’я.
За словами Олени Медведенко, представниці ГО «Микільська Слобідка», це вже третя спроба будівництва на цій ділянці.

Як повідомляє активістка, земельні ділянки на березі Дніпра Микільської Слобідки виводилися з власності міста ще з 2006-2007. Спочатку їх орендували, потім продали. За часів Черновецького цільове призначення ділянок змінили.

«У 2013 була перша спроба, тоді тут хотіли побудувати найвищий хмарочос Києва, але тоді громада разом з депутатами відстояла. Потім була спроба забудови у 2015-2016 роках, узимку, тоді майже пів року тримали оборону, блокувавши проїзд. Паралельно йшли суди і власник ділянки намагався через суд скасувати пам‘ятку «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпра» в межі якої входить ділянка, але їм це не вдалось і у 2018 в грудні, перед самим Новим Роком вони через суд скасовують припис на зупинку будівельних робіт в межах пам‘ятки та змінюють генпідрядника», – повідомила Олена Медведенко.

Фото: спільнота протестної акції

Наразі на об‘єкті висить паспорт 2016 року.

У 2016 році містобудівні умови видали на три ділянки на території Микільської Слобідки. Одна ділянка (кадастровий номер 66: 178: 086) наразі є власністю ТОВ «Нова Слобідка». Інші дві  (кадастровий номер 66: 178:142 та 66: 178:143) були в оренді до лютого 2018 року. Договір оренди вже закінчився. Оскільки орендар не надав повний пакет документів, договір не подовжили автоматично.

Фото: спільнота протестної акції

12 грудня на сесії Київради розглядатимуть проєкт рішення «Про відмову у подовженні договорів».

«Забудовнику ці орендні ділянки необхідні для двох цілей: показати більшу площу і вигнати вищі будівлі на маленькому клаптику, а також облаштувати на цих ділянках прибудинкову територію. По суті одна з ділянок є зоною прибрежної захисної смуги, а фактично пляжем, по другій ділянці проходять так звані “червоні лінії” дороги і водопроводу», – пояснює Олена Медведенко.

Активісти стверджують, що зона здоров’я фактично стане прибудинковою територією мешканців новобудов.

Фото: спільнота протестної акції

Крім того, ділянка, що перебуває у власності, наполовину входить в стометрову берегову лінію, де законом заборонене будь-яке будівництво, крім гідротехнічних споруд.

«Забудовник не може використовувати старі містобудівні умови, де вказані ділянки, які їм більше не належать. Вони повинні отримати нові умови з врахуванням всіх вказаних обмежень планувати будівництво. Те що зараз відбувається – самодіяльність та впевненість, що їм нічого не буде за порушення закону», – наполягає Медведенко.

Фото: спільнота протестної акції

Важливо зазначити, що в травні цього року депутати Київради майже одноголосно підтримали рішення про викуп трьох ділянок на Микільській Слобідці загальною площею 6,5 гектара та облаштування на них рекреаційної зони. Тоді місцеві жителі також виходили на акції протесту, писали петиції та виборювали ділянку через Громадський бюджет.

За викуп прибережної зони виступала греко-католицька церква, адже тут розташовано Патріарший Собор Воскресіння Христового, який почав руйнуватися через активне будівництво.

Отже, за рішенням міжфракційної робочої групи КМР та Генерального плану міста Києва на прибережних ділянках Микільської Слобідки має бути зелена зона і парк.

Фото: спільнота протестної акції

Протестувальники вимагають не подовжувати оренду зеленої зони і створити тут рекреаційний парк.

Фото: спільнота протестної акції

Медведенко наголосила, що жителі Слобідки наполягають, що будівництво має відбуватися на відстані ста метрів від Дніпра (як і передбачено законом), має бути погодженим з департаментом культурної спадщини і не шкодити ландшафту прибережної зони.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button