Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23258 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Mikael Seegen / unsplash

Міська влада розпочинає проєкт демеркуризації заводу «Радикал». Про це під час брифінгу повідомив Максим Бахматов, радник Київського міського голови, йдеться на сайті КМДА.

За словами Бахматова, 24 жовтня Київрада виділила 4,3 млн грн на розробку проєкту демеркуризації промислового майданчика ВАТ «Радикал» упродовж 2019-2020 років.

«Є величезна екологічна проблема, яка тягнеться з 1951 року. Є завод-банкрут із 1996 року. Є спроби з ним щось зробити: від кримінальних справ до екологічних висновків, починаючи з 2001 року. Це проблема національного масштабу, яка ускладнюється тим, що в Україні немає ані хімічного заводу, ані полігону для утилізації токсичних речовин. Тож питання щодо виділення фінансування для здійснення очисних робіт має вирішуватись на державного рівні», – зазначив Максим Бахматов.

Бахматов нагадав, що єдине в Україні спеціалізоване підприємство, яке переробляє ртутєвмісні відходи – ТОВ «Микитртуть», нині розташоване на тимчасово окупованій території Донецької області. Крім того, в Україні ніколи не закривали і не утилізували такі підприємства.

Фото: 24tv.ua

200 тис. тонн ртутєвмісних відходів наразі необхідно вилучити і вивезти з території ВАТ «Радикал». Із них 10 тис. тонн дуже насичені ртуттю, розповів Андрій Мальований, начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА.

«На щастя, аналіз ртутного забруднення території підприємства, ґрунтів та підземних вод у 2012 році також показав, що протягом 50 років не буде потрапляння ртуті у басейн річки Дніпро. Але динаміка є, і проблему цю місто і країна мають вирішувати», – наголосив Андрій Мальований.

Мальований наголосив, що інформацію щодо вмісту ртуті необхідно оновити перед узгодженням проєкту демеркуризації. Проте для такого аналізу середньодобова температура має становити вісім градусів. У зв’язку з цим оновлення ТЕО та узгодження проєкту утилізації відбудеться у 2020 році.

Фото: 24tv.ua

Нагадаємо, завод «Радикал» або «Київський завод хімікатів» (дехто називає його «київським Чорнобилем») припинив роботу в 1996 році, а в 2000 році підприємство визнали банкрутом. З 1951 по 1996 рік завод був монополістом із виробництва в Україні деяких видів синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретану, бертолетової солі, хімічних засобів захисту рослин.

Завод розташований на відстані одного кілометру від станції метро «Лісова». Після зупинки виробництва у 1996 році, яку провели з порушенням вимог природоохоронного законодавства, токсичні речовини, зокрема радіоактивні, залишилися в ґрунті та на устаткуванні.

У 2006 році з території заводу вивезли 127 тис кг ртуті та 96 тонн забрудненого ртуттю обладнання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button