Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Bas Emmen / unsplash

За два роки у Львові має запрацювати завод із переробки сміття за європейськими стандартами, пише Zahid.net.

Європейський банк реконструкції та розвитку, який підтримує будівництво заводу, оголосив про початок інформаційної кампанії проєкту. Тендер на будівництво оголосили 9 червня. На перший етап тендеру пропозиції подали 12 компаній. До другого етапу тендеру пройшли 5 компаній.

Вартість заводу складатиме майже 42 млн євро.

Комплекс з переробки відходів зведуть поряд з очисними спорудами.

«Ми починаємо підготовчі роботи з будівництва самого заводу і десь орієнтовно на березень ми очікуємо рішення стосовно компанії, яка буде будувати сам завод. Сьогодні п’ять великих міжнародних компаній змагаються за це право. Виключно європейське законодавство використовується для визначення переможця», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Завод перероблятиме все побутове сміття. У сухому залишку буде 20% спресованих твердих відходів, що суттєво зменшить витрати міста на їхнє вивезення та утилізацію.

Вартість переробки сміття для однієї людини на місяць за попередніми підрахунками становитиме 27 гривень. Міська влада сподівається, що будівництво заводу поліпшить екологічну ситуацію в регіоні.

«Оскільки проект фінансує ЄС, ми йдемо від того, які технології добре працюють в Європі. Власне, якщо подивитися кількісні показники національної стратегії управління відходами, до 2025 року треба вдвічі скоротити кількість відходів, які потрапляють на полігон. Це можна досягнути виключно будуючи такі комплекси», – сказав директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Фото: Христина Процак

Проте львівяни протестують проти будівництва заводу поблизу очисних споруд Львова.

«Цей район роками потерпає від діяльності очисних споруд, які щодня отруюють мешканців випарами аміаку, сірководню та летких органічних сполук, бо гроші, які мали б бути спрямовані на модернізацію очисних споруд, осідають у кишенях чиновників. Замість модернізації очисних, мер та депутати вирішили остаточно «добити» цей район, ускладнивши цю екологічну катастрофу розташуванням ще одного пожирача людського здоров’я», – говорять активісти.

Жителі міста вимагають провести стратегічну екологічну оцінку перед початком будівельних робіт і встановити стаціонарний пункт екомоніторингу на вулиці Пластовій з цілодобовою ретрансляцією даних в інтернеті, а також змінити технологію та місцерозташування сміттєпереробного комплексу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button