Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: time.com

Журнал TIME визнав Ґрету Тунберґ людиною року 2019. Це одне з найстаріших та найвпливовіших видань в США та світі, з щотижневим тиражем тільки в США близько чотирьох млн примірників.

Ґрета Тунберґ розпочала глобальний кліматичний рух, пропускаючи школу: починаючи з серпня 2018 року, вона стояла перед шведським парламентом, тримаючи плакат із написом Skolstrejk för klimatet: «Шкільний страйк за клімат». Упродовж 16 місяців вона звернулася до глав держав в ООН, зустрічалася з Папою Римським, спілкувалася з президентом США і надихнула чотири мільйони людей приєднатися до мітингу глобального кліматичного руху 20 вересня 2019 року. Це була найбільша демонстрація проти кліматичних змін в історії людства. Маргарет Етвуд порівняла Ґрету з Жанною д’Арк. Collins Dictionary назвав нововведення Тунберг, climate strike (кліматичний страйк), словом року.

Ґреті Тунберґ 16 років. У неї синдром Аспергера, це означає, що вона живе в дещо іншому емоційному регістрі. Вона не любить натовпу, ігнорує small talks і розмовляє прямими, нескладними реченнями.

Ґрета не є лідером жодної політичної партії чи пропагандистської групи. Не вона перша озвучила занепокоєння кліматичною ситуацією. Вона не є дослідницею чи політиком.

Ґрета робить нотатки в поїзді з Лісабона до Мадрида по дорозі на кліматичну конференцію ООН Фото: Evgenia Arbugaeva / TIME

Учитель початкових класів Ґрети якось показав на уроці відео про кліматичні зміни: голодні білі ведмеді, надмірна спека  та повені. Після цього діти з усього класу занепокоїлися. Ґрета особливо перейнялася. Їй було 11 років, коли вона впала в глибоку депресію. Вона майже не говорила місяцями, а їла так мало, що її ледь не госпіталізували. Внаслідок недоїдання у неї проявилася деяка затримка розвитку.

Прагнучи втішити свою дочку, родина почала змінювати звички: перестали їсти м’ясо, встановили сонячні батареї, почали вирощувати власні овочі та врешті-решт відмовилися від перельотів (раніше мама Ґрети часто подорожувала по всій Європі).

У травні 2018 року, після того, як Тунберґ написала есе про зміну клімату, яке опублікували у шведській газеті, з нею зв’язалось кілька скандинавських кліматичних активістів. Ґрета запропонувала повторити жест учнів середньої школи у Флориді, які організували страйки в знак протесту проти збройного насильства в США. Вона оголосила батькам, що буде страйкувати до уряду Швеції, вимагаючи виконання  Паризької угоди.

У перший день страйку Ґрета була одна. Вона розмістила інформацію про свій страйк у соціальних мережах, і кілька журналістів прийшли, щоб поговорити з нею, але більшу частину дня вона була сама. На другий день до неї приєднався незнайомець. Через кілька днів прийшла ще декілька. Дуже скоро страйкувати почали тисячі людей.

Ґрета Тунберґ приїжджає в Мадрид для останнього саміту з питань клімату в США. Фото: Evgenia Arbugaeva / TIME

Народився рух «П’ятниці для майбутнього», коли наприкінці 2018 року десятки тисяч учнів по всій Європі почали пропускати школу по п’ятницях, протестуючи проти бездіяльності своїх лідерів. Рух поширився по всьому світові.

Читайте також: Fatboy Slim зміксував свою пісню з виступом екоактивістки Грети Тунберг

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button