Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: bruce mars / unsplash

У Німеччині провели експеримент із базовим доходом. Некомерційна організація в Берліні Mein Grundeinkommen (Мій базовий дохід) почала розігрувати в лотерею краудфандингові грошові стипендії, пише fastcompany.com.

Ті, хто вже отримали гроші, кажуть, що це зробило їхнє життя більш цікавим, менш тривожним і дало їм змогу наново подумати про те, якою може бути «робота».

Загальною передумовою безумовного базового доходу є надання невеликих грошових виплат людям, без обмежень щодо їхніх витрат. Хоча деякі економісти відкидають ББД як неефективний та дорогий, дослідження показують його переваги.

Нещодавні експерименти – в таких несхожих одне на одне місцях, як Стоктон (Каліфорнія) та Кенія – доказали, що ББД є чудовим способом забезпечити доступ до житла, зменшити депресію.

За даними німецької некомерційної компанії «Мій базовий дохід», яка почала перераховувати виплати незалежно від держави, базовий дохід «допомагає людям знаходити свободу, насолоджуватися роботою та життям між годинами праці».

Ідея виникла п’ять років тому, коли Майкл Бомеєр, тоді 29-річний веб-розробник, зорганізував краудфандингову камапнію для власної зарплатні. В інтерв’ю виданню The Local, Бомеєр сказав, що рік такої зарплатні допоміг йому покращити здоров’я, читати частіше, брати участь у некомерційних проєктах і визнати пріоритет «часу над грошима».

Тому, аби не чекати на рішення держави, Бомеєр розпочав незалежну кампанію збору коштів для безумовного базового доходу, щоб допомогти іншим побачити свій «великий потенціал».

Відтоді понад 150 000 осіб внесли гроші в Інтернет-фонд «Мій базовий дохід», що надав майже 500 базових доходів до кінця 2019 року. Процес працює як лотерея: будь-яка людина в будь-якій точці світу без жодної плати може зареєструватися, щоб отримувати 1000 євро на місяць протягом року.

Таїс Бендіксен, яка отримала перший основний дохід у серпні, називає ці гроші «подушкою безпеки».

«Якби у мене не було базового доходу, я мала би взяти першу-ліпшу роботу, – коментує Таїс. – Тепер я можу відхилити пропозиції, які мене не цікавлять, і спробувати робити те, що мені подобається».

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button