Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23393 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Як показав аналіз глобальних даних, люди, які живуть в містах із високим рівнем забруднення повітря, мають вищий показник депресії та самогубств, пише The Guardian.

Учені припустили, що зниження забруднення повітря в усьому світі може запобігти депресії мільйонів людей. Існує імовірність посилення депресії від потрапляння токсичного повітря, хоча це досить важко довести.

Причиною забруднення частинок, проаналізованих під час дослідження, є спалювання викопного палива в транспортних засобах, будинках і промисловості. Нові дані ще раз підтвердили явище, яке Всесвітня організація охорони здоров’я негласно називає «мовчазною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я».

«Якщо цей причинно-наслідковий зв’язок існує, ми могли б знизити рівень депресії на 15%. Це було б суттєвим кроком, адже депресія є дуже поширеним захворюванням і її рівень зростає. За даними ВООЗ, більш ніж 264 мільйони людей страждають депресією, – пояснює Ізабель Брейтвейт, яка очолювала дослідження. – Ми знаємо, що найдрібніші частинки брудного повітря можуть потрапляти до мозку через кров і через ніс, а забруднення повітря може впливати на заплення [мозку], пошкодження нервових клітин та зміни у вироблянні гормону стресу, який пов’язаний із поганим психічним здоров’ям».

У дослідженні, опублікованому в журналі Environmental Health Perspectives, використовували дані з 16 країн, опублікованих до 2017 року. Дослідження виявило сильний статистичний зв’язок між токсичним повітрям і депресією та самогубством.

Більш нові дослідження підтверджують такий висновок, включаючи аналітику, яка пов’язувала забруднення повітря з «надзвичайно високою смертністю» у людей з психічними розладами та вчетверо більшим ризиком депресії у підлітків.

Паралельно інші дослідження прослідковують високий рівень забруднення і зниження інтелекту. У комплексному глобальному аналізі на початку 2019 року прийшли до висновку, що забруднення повітря може завдати шкоди кожному органу та практично кожній клітині людського організму.

Утім доказати безпосередній причинно-наслідковий зв’язок між забрудненням і депресією майже неможливо, оскільки етика не дозволяє навмисно завдавати людям шкоди під час експериментів.

Проаналізовані дослідження враховували безліч факторів, які можуть вплинути на психічне здоров’я, включаючи розташування будинку, доходи, освіту, куріння, зайнятість та ожиріння.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button