Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Kelly Sikkema / unsplash

На початку 2010-х років індустрію відеоігор вже оцінювали в мільярд доларів. Упродовж останнього десятиліття прибутки від відеоігор продовжували зростати. Відеоігри перестали бути маргінальним захопленням чи хобі і зайняли мейнстрімну позицію.

Журнал TIME зробив підбірку найкращих відеоігор десятиліття.

Grand Theft Auto V Rockstar (2013)

Це найуспішніший фінансово-розважальний продукт усіх часів. Отримавши дохід у шість мільярдів доларів, який продовжує зростати, симулятор кримінального світу заробив більше грошей, ніж фільм «Віднесені вітром» чи «Зоряні війни».

Культурний вплив Grand Theft Auto також важко переоцінити. Він став предметом безлічі судових позовів, центром уваги батьків, які хвилювалися про надмір насильства у відеогрі.

Події відбуваються у вигаданому штаті Сан-Андреас у південній Каліфорнії. За сюжетом три злочинці перебувають під тиском урядового відомства та авторитетних кримінальних фігур. Дизайн відкритого світу дозволяє гравцям вільно переміщуватися по місцевості Сан-Андреаса та вигаданому місту Лос-Сантос, на базі Лос-Анджелеса.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017)

Відеогра, яку розробила і випустила компанія Nintendo для консолей Nintendo Switch та Wii U у 2017 році. Дія відбувається у вигаданій країні Хайрул, як і в минулих версіях серії. Головний герой Лінк прокидається після столітнього сну і має кинути виклик злій істоті Лихоліття Ганон, яка вже не раз загрожувала цілій країні. Гравець перебуває у відкритому світі без будь-яких вказівок, що робити – йому треба самостійно шукати цікаві місця і завдання.

Fortnite (2017)

Гравець виступає в ролі бійця, що бореться за виживання на відкритій місцевості. Для цього він повинен знищувати ворогів, змагатися з іншими гравцями, займатися будівництвом і майструвати різні речі. Грати можна одному, в парі чи в складі загону. Гра дуже популярна, вона розпочала кар’єру суперзіркових стримерів на кшталт Ninja. А батьки дітей, які в неї грають, переймаються звиканням дітей до відеоіграшок.

Dark Souls (2011)

Ця гра розроблена та видана японською компанією From Software для ігрової консолі PlayStation 3 в Японії. Сюжет розгортається в фентезійному світі, джерела життя якого згасають.

Гравець – вражений прокляттям герой, що подорожує занепалими землями в пошуках сильних душ, що здатні відродити світ. Високу складність, закадрову оповідь і зручне управління цієї гри намагалися повторити чи розвинути інші розробники, але в них нічого не вийшло.

League of Legends (2009)

Ігровий інтерфейс станом на 2014 рік.

Гра вийшла в 2009 році, але культурним феноменом у світі відеоігор стала дещо згодом. У жовтні 2012 року Riot Games у своєму прес-релізі оголосила, що League of Legends стала найпопулярнішою відеогрою в світі: у ній було зареєстровано 70 мільйонів гравців, з яких 32 мільйони були активними впродовж місяця, а 12 мільйонів — щоденно.

Pokémon Go (2016)

Упродовж кількох місяців у 2016 році здавалося, що вся планета грає в мобільну гру доповненої реальності Niantic Pokémon Go. Навіть якщо ви особисто не грали, то знали про це, тому що кожен день приносив свіжий потік новин про радощі, пригоди та нещастя людей, які ходили в реальному житті, шукаючи віртуальних кишенькових монстрів, аби зловити їх усіх.

Minecraft (2009)

Ще одна гра, випущена в 2009 році, яка стала культурним феноменом у 2010-х. Якщо у вас є діти або ви знаєте людей, у яких є діти, ви мабуть чули про Minecraft. Через десять років після виходу Minecraft досі є грою, яку найбільше переглядають на YouTube (понад 40 мільярдів переглядів).

У 2014 році творець Minecraft Notch написав, що йому хочеться продати гру. Компанія Microsoft купили її за 2,5 мільярда доларів.

The Elder Scrolls V: Skyrim (2011)

Гра з’явилася у 2011 році і з тих пір займає найвищі рядки в рейтингу продажів. Головна лінія сюжету Skyrim – про намагання головного героя перемогти дракона Алдуїна, старшого сина головного бога Тамріеля Акатоша. Гравець може при бажанні досліджувати світ або виконувати додаткові завдання замість виконання основного квесту. Гра мігрувала з одного покоління в інше, отримала VR-адаптацію і вийшла на Nintendo Switch.

Portal 2 (2011)

Відеогра жанру головоломки від першої особи, продовження гри Portal (2007), розроблене компанією Valve Corporation.

Серед нововведень ігрового процесу в Portal 2 є кооперативний режим для двох гравців, сюжетна лінія якого відрізняється. Події гри відбуваються через деякий час після фіналу Portal в зруйнованій лабораторії дослідження порталів Aperture Science. Героїня попередньої гри Челл знову стає піддослідною штучного інтелекту GLaDOS, але отримує шанс нарешті вирватися з лабораторії.

Disco Elysium (2019)

Випущена за кілька місяців до початку 2020-х, це відеогра, яка поринає в минуле, але дивиться в майбутнє.

Гравці прокидаються з жахливим похміллям у брудному готельному номері і швидко розуміють, що вони – поліцейські, які мають розкрити злочин. Але це все, що вони пам’ятають. Деталі злочину, як і своє особисте життя, для них таємниця. Їхнє завдання – заповнити ці білі плями.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button