Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Семен Широчин

Комунальники демонтували ліхтарні стовпи, встановлені в Маріїнському парку у 1950-х роках, замінивши їх бюджетними аналогами. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив дослідник архітектури Семен Широчин.

«Під час ремонту освітлення в Маріїнському парку оригінальні ліхтарні стовпи з чавунного лиття 1950-х замінили черговими товарами у стилі “з епіцентру”. І все це — за наші з вами 18 мільйонів гривень», — написав він.

На підтвердження цього Широчин оприлюднив відповідне оголошення про тендер на сайті Рrozorro.

Щоправда, в оголошенні йшлося лише про «заміну ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники в Маріїнському парку», а самі роботи значилися під грифом «Капітальний ремонт і реставрація». 

Вартість всіх робіт була оцінена майже у 19 млн гривень. Їх замовником стало КП «Київміськсвітло», а підрядником —  будівельна компанія «Тесла».

При цьому, стверджує дослідник, ліхтарі були демонтовані свавільно, оскільки не підпадали під закон про декомунізацію.

 «Примітно, що на стовпах відсутня будь-яка радянська символіка. Частиною їхнього декору був національний, флористичний орнамент. Ці ліхтарі розробляли за оригінальним, нетиповим проєктом, і цо зробило їх одним із помітних маркерів Маріїнського парку», — пояснює «Хмарочосу» Широчин.

Фото: Семен Широчин

Крім того, зазначає краєзнавець Антон Короб, ці ліхтарі проєктувалися як частина меморіального ансамблю  могили генерала Ватутіна. Це означає, що їхній статус також закріплений постановою Кабміну від 03.09.2009 № 928.

Наразі редакції не вдалося зв’язатися із замовником робіт для отримання коментаря. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button