Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ua.news

Вже шостий рік Гостиний двір у Києві стоїть без даху після розпочатих робіт з реконструкції. Будівельні роботи на об’єкті припинились в лютому 2014 року. З того часу тривали суди, на яких громада Києва намагалась повернути його у власність міста. На сьогодні Гостиний двір перебуває у власності Фонду держмайна України (ФДМ). Як повідомив голова Фонду Дмитро Синниченко, він готовий передати його місту, однак для цього місто має виробити спільну стратегію реконструкції Гостиного двору.

«Хмарочос» дізнавався, в якому зараз стані перебуває Гостиний двір і які є плани на його реконструкцію

У якому стані Гостиний двір зараз 

У 1980-х роках відбулась реконструкція Гостиного двору. Фактично він був відбудований з нуля за проєктом архітекторки Валентини Шевченко після прокладання «синьої» гілки метро під ним. Вона уважно вивчала архіви ХІХ століття, щоб будівля була максимально автентичною. 

Як відмічає голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селик, врятувати споруду початку ХІХ століття було неможливо, адже були питання щодо якості будівельних матеріалів.

«Валентина Шевченко до останнього хотіла використати старі стіни при відбудові Гостиного двору. Коли приступили до підготовчих робіт, виявилося, що стара цегла просто розсипається в руках. Тому прийняли рішення відбудувати Гостиний двір «з нуля», – розповідає Селик. Будівельні роботи велися з 1983 по 1990 рік.

В оновленому Гостиному дворі планували розмістити Республіканський реставраційний центр, який би складався з архітектурної бібліотеки імені Заболотного, наукового інституту «УкрНДІпроектреставрація» та будівельного підрозділу «Укрреставрація». Проте в 1990-х в частині приміщень розмістили Театр на Подолі, арт-кафе «Полонез», магазин косметики, паб.  Частину горища нелегально здали в оренду для офісів і сауни.

Після того, як у 2011 році Гостиний двір незаконно рішенням уряду Азарова виключили з переліку пам’яток, тут почали перебудову. Передбачалось, що тут побудують торговельний центр. Стояв за цим Андрій Кравець, голова ДУС з 2010 по 2014 роки.

Під час будівельних робіт були частково змінені конструкції будівлі й повернути її до попереднього вигляду буде складно.

«Забудовники зруйнували половину аркадних галерей внутрішнього двору, а це близько 100 метрів внутрішнього фасаду. Також можна простежити тріщини технологічного характеру. За роки простою будівля почала заростати кущами, руйнуючи стіни й перекриття», – стверджує Віталій Селик.

Тому зараз на перший план має вийти питання консервації Гостиного двору.

Читайте також: На Гостиний двір на Контрактовій повісили бантик

Музей, кафе чи громадський центр. Що має бути в Гостиному дворі

Дискусії про нове функціональне призначення Гостиного двору тривають вже кілька років. Також лишається відкритим питання, хто буде платити за його реконструкцію, яку попередньо оцінюють в 500 млн грн.

На думку голови комісії Київради з питань власності Леоніда Антоненка, щодо реконструкції Гостиного двору потрібно говорити про державно-приватне партнерство.

«Держава може надати інвестору цю будівлю в пільгову довгострокову оренду з умовою проведення тут реконструкції. Після цього місто може за ринковою ціною брати в суборенду площі на 20-30 років для створення тут громадських просторів», – вважає Антоненко.

Водночас Віталій Селик відмічає, що місто витратило на будівництво мосту на Володимирській гірці близько 300 мільйонів гривень.

«Кошти у міста насправді є, для нас важливо, яким буде Гостиний двір. Він знаходиться на Контрактовій площі. Це головна площа Києва, тоді як Майдан – головна площа країни. Гостиний двір є складовою Контрактової площі, тому це питання треба розглядати в комплексі», – вважає активіст.

Для цього він пропонує провести міжнародний архітектурний конкурс, але перед тим – дослідження і громадські обговорення майбутнього функціонального призначення Гостиного двору.

«Перший поверх варто віддати під кафе та магазинчики сувенірів. Але нове призначення будівлі мають вирішувати жителі міста.  Ми маємо надати об’єкту оновлену функцію. Раніше функцією приміщення була торгівля і невеликий промисел. Коли у 1980-х роках його реставрували, то Гостиному двору надали значення реставраційного центру. Тому зараз ми маємо вигадати для нього щось нове», – наголошує Віталій Селик.

За його підрахунками, на проведення досліджень і міжнародного архітектурного конкурсу необхідно від 6 до 8 місяців. Лише після того варто розпочинати реконструкцію будівлі. 

«Якщо все піде за планом і не буде штучних перешкод, то можливо вже за 2-3 роки Київ зможе отримати оновлений Гостиний двір, який стане візитівкою міста», – вважає голова Ради з урбаністики.

Читайте також: Коли Гостиний двір стане власністю громади Києва? (Відео)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button