Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ліс їжі у Філадельфії. Фото: Philadelphia Orchard Project

У США поширюється рух за створення «міських лісів їжі» – парків, в яких місцеві мешканці вирощують сільськогосподарські культури, пише Smart Cities Dive.

Ліс їжі (food forest) відноситься до пермакультури, сталого підходу до сільського господарства. На відміну від громадських садів, ліс їжі наслідує природну екосистему. Зокрема, різні культури ростуть на різних рівнях: високі фруктові дерева формують навіс, далі йдуть нижчі дерева, кущі, овочі, приземні культури, такі як полуниця, й коренеплоди.

Ліс їжі в Атланті. Фото: aglanta.org

Подібні проєкти вже реалізували в Атланті та Філадельфії. Місцеві мешкаці працюють у лісах їжі на волонтерських засадах і можуть збирати фрукти, овочі, трави, ягоди й горіхи безкоштовно.

У Філадельфії окрім звичних яблук і полуниць вирощують інжир, хурму, іргу, ягоди годжі, папаю, ґумі, ківі, гранати, кудранію тощо.

На фото праворуч – плоди ірги. Фото: Фото: Philadelphia Orchard Project

Одна з проблем, яку вирішують ліси їжі, – «продовольчі пустелі». Так називають райони, де свіжа й здорова їжа або надто дорого коштує, або її важко дістати. Маючи обмежений доступ до ринків зі свіжими фермерськими продуктами, жителі таких пустель частіше харчуються дешевим фастфудом.

Ліс їжі у Філадельфії. Фото: Philadelphia Orchard Project

Десять років тому більш як половина населення Атланти жила у продовольчій пустелі – тобто найближчий супермаркет або гастроном, де можна було б закупитися здоровою їжею та свіжими овочами, було розташовано на відстані понад півтора кілометра.

Ягоди годжі. Фото: Philadelphia Orchard Project

У лісах їжі можна вирощувати не лише їжу, а й лікувальні рослини, що є особливо важливим, враховуючи специфіку американської системи охорони здоров’я.

Ще одна важлива функція лісів їжі – підтримка біорізноманіття. У таких лісах оселяються птахи, комахи та інші дикі істоти. Зокрема, у Філадельфійському лісі їжі є пасіка.

Ліс їжі в Атланті. Фото: aglanta.org

Читайте також: Чому громадський сад – це не колгосп, а корисне міське хобі? 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button