Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Roman Synkevych, Unsplash

Вперше з 2008 року мінімальна заробітна плата в Україні випередила аналогічні показники в Росії та Білорусі. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки Сергій Ніколайчук.

З першого січня мінімальна зарплата в Україні зросла до 4723 гривень, або 199 доларів за курсом на початок року.

У Росії мінімальна зарплата наразі складає близько 195 доларів, а в Білорусі – 178 доларів. У західних сусідів України – Польщі, Словакії, Угорщини, Румунії – розмір мінімальної зарплатні становить близько 500-600 доларів.

На думку Ніколайчука, до підвищення мінімальної зарплати в Україні призвели стійкі темпи зростання ВВП. Також на розмір зарплати вплинули процеси міграції.

«Ринок праці додатково підігрівається процесами міграції, що стимулює навіть вищі темпи зростання реальних заробітних плат порівняно з темпами зростання продуктивності… Значні доходи від трудової міграції зумовлюють вищі темпи зростання національного доходу порівняно з ВВП», – пояснює він.

Третій фактор, за словами зіступника міністра, – політика перерозподілу доходів.

«Підвищення соціальних стандартів з 2016 року відбувається дещо швидшими темпами порівняно зі зростанням економіки, що є природним процесом з урахуванням значного просідання доходів найвразливіших верств населення протягом кризи 2014-15 років, переходом на ринкові засади встановлення тарифів на послуги ЖКГ і намагання влади знизити диференціацію доходів населення», – пише він.

Нагадаємо, влітку 2019 року середня заробітна плата в Україні становила майже 11 тисяч гривень, в той час як у Києві – понад 16,2 тисячі гривень, згідно з даними Державної служби статистики.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button