Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: KCAP Architects&Planners

У нідерландському місті Утрехт планують звести район, в якому стануть непотрібними автівки: інфраструктура дозволятиме дістатися до всіх необхідних місць пішки або велосипедом.

Передбачають, що в районі Мерведе мешкатиме близько 12 тисяч людей. Автори проєкту наголошують, що створюють не спальний, а міський район – з усіма необхідними сервісами неподалік, повідомляє нідерландське видання DUIC.

План містобудування розробив муніципалітет у співпраці з десятьма землевласниками. 9 січня муніципалітет та власники земельних ділянок підписали угоду про реалізацію проєкту, яка надалі обговорюватиметься громадськістю. Район розміститься на 24 гектарах між каналом та парком.

Фото: marco.broekman та OKRA / duic

Автори проєкту наголошують, що тут не потрібні будуть приватні автомобілі. Відтак біля будинків не буде паркомісць. Натомість обіцяють зробити доступними сервіси кар- та байкшерингу, а також підвести сюди громадський транспорт.

Цікаво, що в Україні у нових житлових будинках і комплексах відсутність паркомісць є поганим тоном. В такому разі власники приватних авто паркуватимуться в непризначених для цього місцях, скажімо, на дитячих майданчиках. Натомість планувальники району Мерведе вважають, що комфортно пересуватися містом можна завдяки розвинутій інфраструктурі громадського транспорту.

Половина будинків буде доступною за умовами соціальної оренди. У кожному будівельному блоці запланований внутрішній сад.

У районі Мерведе буде 17 будівельних блоків, велосипедне депо та середня школа. Будинки матимуть різну висоту. Також будуть дві житлові вежі, одна з яких заввишки 100 метрів.

Фото: marco.broekman та OKRA / duic

Мерведе буде новим міським районом з усіма можливостями для здорового способу життя. Там буде багато зелені у громадських просторах, всередині будівель і на дахах.

Уздовж каналу пролягає парк Мерведе. Поблизу будуть магазини, підприємства та місця для занять спортом, а також міська площа з терасою.

У велосипедному депо обіцяють ринкову залу з громадським харчуванням і творчими гуртками. Неподалік, у теплицях і садах, планують вирощувати їжу для всього мікрорайону та околиць. Усі дахи облаштують сонячними панелями.

Фото: marco.broekman та OKRA / duic

Мешканці можуть переглядати і коментувати плани онлайн. Після  11 березня 2020 року їх направлять до муніципальної ради для прийняття остаточного рішення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button