Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Вечірній Київ

У Програмі економічного і соціального розвитку столиці на 2020 рік, яку затвердили депутати Київради, передбачена реставрація стадіону «Старт» на вулиці Шолуденка у Шевченківському районі.

Про зміни, які очікують на стадіон розповів Олег Гаряга, голова Шевченківської РДА, пише «Вечірній Київ».

У 2018 році Кабінет міністрів передав стадіон «Старт» у Шевченківському районі у комунальну власність Києва. З 2010 року стадіон належав компанії «Голден-Хаус», яку пов’язували з сином екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова. Забудовник хотів побудувати на цьому місці житлово-офісний комплекс. Плани забудови наштовхнулися на численні протести з боку місцевих мешканців.

Для передачі стадіону спочатку в державну, а потім у комунальну власність знадобилося 24 судові засідання.

За словами чиновника, впродовж судових слухань громада та міська влада підтримували стадіон у належному стані – прибирали на толоках, вивозили сміття (навесні вивезли 13 вантажних машин сміття, вантажепід’ємність кожної машини складає 30 тонн), засіяли траву (утім, для професійної гри у футбол необхідна реконструкція, адже поле поросло бур’янами, втоптаними у землю).

Фото: Вечірній Київ

Проте після створення КП «Спортивний комплекс «Старт» вдалося вирішити проблему з водопостачанням, зокрема, і для того, щоб організувати полив футбольного поля, відремонтувати водомірний вузол, провести освітлення, організувати охорону та прибирання.

Функціонал футбольного стадіону і всі пам’ятки історії – колони вхідної групи, меморіал футболістам «матчу смерті» (матч 1942 року між радянською і німецькою командами, який став радянським пропагандистським міфом) – обіцяють зберегти. На стадіоні також планують створити Алею пам’яті, присвячену всім видатним київським футболістам.

«Що стосується самого “Старту”, то маємо намір зробити його стадіоном міжнародного рівня, що дозволить проводити на ньому матчі прем’єр-ліги. Наприклад, сьогодні арена має лише одну сторону з трибунами, які розраховані на маленьку кількість відвідувачів – до трьох тисяч, а, згідно з міжнародними стандартами, стадіон повинен вміщати не менше п’яти тисяч уболівальників», – коментує Олег Гаряга.

За словами чиновника, за умови дотримання певних правил усі охочі зможуть користуватися стадіоном та легкоатлетичною доріжкою навколо нього. Для цього, наприклад, доведеться використовувати спеціальне взуття.

Поруч зі стадіоном обіцяють побудувати окремий спорткомплекс, де в закритому приміщенні будуть зали для міні-футболу, баскетболу, волейболу, фітнесу, великого та настільного тенісу тощо.

У цьому спорткомплексі також облаштують льодову арену.

«Сьогодні у Києві майже не залишилося льодових стадіонів для хокеїстів, фігуристів та просто любителів покататися на ковзанах. На поодиноких льодових аренах навіть ніч розписана по годинах для тренувань», – розповідає голова Шевченківської РДА.

Крім того, на території стадіону «Старт» висадять більше зелені, встановлять вуличні тренажери, облаштують пішохідну зону, бігову та велодоріжки.

Окреме місце займатиме скейт-парк із бетонною чашею та памп-трек – спеціальна велосипедна траса, де швидкість підтримується не завдяки крутінню педалей, а завдяки спеціальній техніці проїзду через ями і горбочки, в ями велосипед «втискається», а на горбочках «розслабляється».

Стадіон планують реконструювати за два роки. Орієнтовні розрахунки на реконструкцію – 350-400 млн грн.

«Наше завдання – зробити такий спорткомплекс, щоб він був не тільки комфортний, але й міг сам себе утримувати», – пояснив Гаряга.

Доходи передбачають від підземного паркінгу на 450 авто, які здаватимуть в оренду мешканцям навколишніх будинків. На території комплексу працюватимуть фітнес-кафе, мультифункціональні спортивні зали тощо.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button