Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зв’язок між парками та злочинністю є предметом дискусій дослідників, розповідає видання The Conversation.

На думку деяких вчених, наявність парків та інших міських зелених насаджень запобігає зростанню рівня насильства в містах.

Під час дослідження соціального житла в Чикаго, дослідники виявили, що біля будівель, оточених деревами та іншою рослинністю, трапляється на 52% менше злочинів. У Нью-Йорку в кварталах із більшими інвестиціями в зелені насадження в середньому трапляється на 213 менше злочинів на рік.

Схожий зв’язок між озелененням і злочинністю виявили в Балтиморі, Чикаго, Філадельфії та Портленді, а також у деяких містах за межами США.

Однак, у багатьох містах люди вважають парки небезпечними через стереотип, що вони приваблюють наркоманів чи злочинців, які шукають своїх потенційних жертв серед людей, що відпочивають.

Ця думка також має свої аргументи. Одне дослідження, проведене у кількох містах США у 2015 році, показало, що рівень злочинності у мікрорайонах поблизу парків у два-чотири рази вищий.

То чи роблять парки міста безпечнішими? А може, навпаки? Як виявилося, це залежить від парку.

Однією з причин того, що твердження про зв’язок між парками та злочинністю є настільки неоднозначними, є те, що більшість досліджень на цю тему зосереджувалися на одному місті чи населеному пункті.

Лінкольн Ларсон, професор North Carolina State University, та С. Скотт Оглетрі, доктор наук і дослідник  парків та заповідників у Clemson University, прагнучи визначити загальнонаціональні тенденції в Америці, в 2017 році розпочали збір інформації про злочинність, зелений простір та парки у 300 найбільших містах США.

При цьому, на відміну від багатьох досліджень, в яких терміни «парки» і «зелена територія» використовувалися взаємозамінно, вчені вирішили розрізняти ці два міські середовища.

Зелений простір – це про траву, рослини, дерева та іншу зелень на вулицях. А міськими парками вважали відкриті простори, якими розпоряджається державне чи муніципальне агентство – і вони є частиною зелених насаджень.

Як виявилося, що більша кількість зелених насаджень пов’язана з меншим ризиком злочинності в усіх мікрорайонах у всіх 300 містах, які вивчали дослідники.

Фото: Christin Hume / unsplash

Крадіжки та інші майнові злочини трапляються рідше в екологічно чистих районах у кожному з досліджуваних 300 міст. Насильницькі злочини, такі як вбивства, напади та збройні пограбування, також траплялися менше в екологічно чистіших районах майже усіх цих міст.

Лише в Чикаго, Детройті та Нью-Йорку – містах зі стабільно високими показниками злочинності, велика кількість зеленого простору пов’язана з вищим рівнем злочинності.

Фото: Gabriel Santiago / unsplash

Науковці визначили кілька причин, через які наявність зелених насаджень може призвести до зниження злочинності.

Контакт з природою знижує стрес та агресію, роблячи людей щасливішими та менш схильними до злочинних дій. Парки також сприяють соціальній взаємодії та добросусідським зв’язкам у різних міських громадах.

А коли люди збираються в парках та інших зелених насадженнях, цей міський простір стає більш відкритим, а отже шансів бути поміченим для злочинця стає більше.

Дослідники також прийшли до припущення, що зелені насадження роблять прилеглі райони безпечнішими, але при цьому не запобігають злочинам, а підштовхують злочинців мігрувати до сусідніх кварталів.

Брайант-парк у Нью-Йорку. Фото: Shutterstock

На другому кроці дослідження вчені зосередилися лише на міських парках. Результати були значно гіршими.

Вивчаючи чотири міста в різних регіонах США, Остін, Філадельфію, Фенікс та Сан-Франциско, вчені виявили, що в прилеглих до парків мікрорайонах, злочинність пов’язана з насильством була від 28% до 64% ​​вищою, ніж у віддалених від парків районах. У наближених до парків районах, кількість майнових злочинів була від 38% до 63% більшою.

За винятком міста Фенікс, де близькість до парків не впливала на рівень майнових злочинів.

Як виявилося, дизайн та структура парків мають вирішальне значення для підвищення чи пониження рівня злочинності.

Брайант-парк, що на Манхеттені, колись був горезвісним притулком для злочинних дій. Місцеві офісні працівники уникали вечірніх прогулянок там. У 1985 році парк Брайант закрили на ремонт. Коли парк знову відкрили в 1992 році, поліція повідомила про зменшення злочинності на 92%.

У Лос-Анджелесі в 2007 році розпочалася загальноміська програма «Літні вогні». Програму запровадили після того, як виявилося, що збільшення освітлення упродовж трьох років сприяє зниженню злочинності на 40%.

Присутність людей у парках з розвинутою інфраструктурою та програмою подій, стає стримувальним фактором для злочинів.

Коли парки занедбують, погана інфраструктура та репутація можуть перетворити їх на привабливі місця для злочину. Важливо також створювати громадські простори, ландшафтний дизайн яких орієнтований на різні категорії людей –  від офісних працівників до місцевих підлітків.

Отже, вплив парків зменшення злочинності, залежить від парку, міста, мікрорайону та, що найважливіше, від того, наскільки добре управляють зеленою територією міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button