Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із відео Юліана Чаплінського

Колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, який переїхав до Києва як заступник міністра громад, вважає, що капітальний ремонт вулиці Пушкінської – марно витрачені гроші. Про свої враження від проєкту він розповідає у своєму відеоблозі.

«Я ставлю цьому проєкту тверду двійку. Порівняно з Прорізною та Хмельницького ви отримали євроремонт. У виграші залишилися ті, хто впарює граніт, і ті, хто впарює нержавійку», – вважає Чаплінський.

Передусім його вразили стовпчики з полірованої неіржавної сталі, які є невиправдано дорогими і разом із тим не пасують архітектурі вулиці. Чаплінський вважає, що доречнішим був би чорний або сірий матовий колір чи навіть кортенова іржа. Він радить наслідувати текстури навколишніх будівель сталінського ампіру, де використано неблискучий матовий камінь, «бо навіть тоді архітектори розуміли, що не все красиве, що блищить».

Стовпчики з полірованої «нержавійки». Кадр із відео Юліана Чаплінського

З неіржавної сталі також виготовлено стійки для велосипедів, на яких закріпити велосипед нереально.

Велостійка. Кадр із відео Юліана Чаплінського

Так само невиправданою витратою він вважає бюрдюри навколо дерев, виготовлені з блискучого полірованого граніту: «Кладбіщєнскій дизайн. Бракує бронзових літер “завдяки меру”».

Полірований граніт. Кадр із відео Юліана Чаплінського

Ще один недешевий елемент – німецькі решітки для водовідведення, які простягаються поперек тротуару від зливної труби до проїжджої частини. На думку Чаплінського, трубу можна було б загнати під бруківку, натомість в разі зливи у решітку потраплятиме відсотків тридцять води, а решта литиметься на хідник.

Решітка. Кадр із відео Юліана Чаплінського

На контейнерах для сміття немає ознак сортування. Вони подекуди переповнені, що може свідчити про те, що проєктувальники не дізнавалися про обсяги сміття, яке потребуватиме вивезення.

Велодоріжку архітектор назвав фейком. Вона несподівано обривається на перетині з вулицею Богдана Хмельницького. Велосипедист, який ризикне нею скористатися, муситиме спішитися, перевести велосипед наземним переходом, потім протиснутися крізь запарковані автомобілі та спуститися у підземний перехід.

Інша помилка – розташування велодоріжки на тротуарі. Вона має якісне асфальтове покриття, в той час тротуар зроблено з опуклої плитки «Старе місто». Як результат, не лише люди з валізами, батьки з візками, жінки на підборах, але й просто будь-які інші пішоходи намагаються йти по асфальтованій велодоріжці, оскільки рівнею поверхнею йти набагато приємніше.

Пішоходи обирають рівну поверхню велодоріжки. Кадр із відео Юліана Чаплінського

Чаплінський припускає, що велодоріжкою ніхто не буде користуватися, до того ж зважаючи, що на ній постійно паркуються автомобілі.

На ділянках, де передбачено виїзд із подвір’їв, створено перепади рівня тротуару. Особливо такі перепади є неприємними для велосипедистів, які рухаються на швидкості. Замість цього можна було б підняти рівень проїжджої частини, що одночасно слугувало би засобом заспокоєння автомобільного руху. Проте проєктувальники Пушкінської вирішили зробити зручніше для автомобілістів.

У благоустрої скверу на перетині з Прорізною (так званий Туркменський сквер) Чаплінський помітив «хворобу пострадянського дизайну» – композиція у вигляді кола з пам’ятником у центрі та лавами по колу. Сквер вимостили кількома видами плитки та облаштували сходинками і бордюрами, висота яких коливається від п’яти до 12 сантиметрів.

Неінклюзивність у Туркменському сквері. Кадр із відео Юліана Чаплінського

Чаплінський наголошує, що в Європі, аби спроєктувати вулицю, спочатку замовляють урбан-дослідження: вивчають, як рухаються автомобілі та пішоходи, скільки живе і працює мешканців, які є активні перші поверхи та якої вони потребують логістики (заїзди, вивезення сміття) тощо. Після цього проводять опитування мешканців і знайомлять їх із проєктом. Архітектор вважає, що під час проєктування Пушкінської, нічого цього зроблено не було.

Читайте також: «Таке враження, що люди в Києві байдужі до свого міста», – колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський

Ремонт на Пушкінській розпочався наприкінці серпня. Вже під час робіт виявилося, що проєкт не передбачає облаштування очікуваного наземного пішохідного переходу. Активісти влаштували акцію за облаштування наземного переходу зі світлофором. Наземний перехід таки облаштували наприкінці жовтня.

Згодом на Пушкінській з’явилася дивна велопарковка, яку невдовзі прибрали. Так само з’являлися і зникали стовпчики у стилі стімпанк.

Читайте також: Що не так з оновленою вулицею Пушкінською? Пояснює транспортна експертка Анна Даниленко

На капітальний ремонт вулиці Пушкінської витратили не менш як 144 мільйони гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button