Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23390 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Сергій Мовчан, Політична Критика

Із київського центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre звільнили одночасно 30 медіаторів і гідів. Звільнені працівники заявляють, що це сталося відразу після того, як вони створили профспілку.

«Ми не отримували від керівництва жодних повідомлень чи пояснень. Про те, що медіаторів і гідів вирішили позбутися, ми дізналися від ЗМІ – відповідну заяву зробив наш арт-директор Бйорн Гельдгоф на відкритті нової виставки», – йдеться у заяві профспілки.

Завдання медіаторів полягало в тому, аби допомагати відвідувачам зрозуміти експоновані твори. У заяві зазначається, що ця посада у PinchukArtCentre існувала впродовж семи років, а посада гіда – упродовж 11 років. Два місяці тому медіатори й гіди утворили профспілку та домоглися права на лікарняні та оплачувані відпустки. Надалі планували вимагати скорочення випробувального терміну, який «у декого сягав аж шести місяців», укладення колективного договору тощо.

«До цього ми були зобов’язані під загрозою звільнення виходити на 9-годинні робочі зміни навіть із жаром та хриплим голосом, а відпустки могли брати лише власним коштом», – заявляють звільнені працівники.

25 грудня 2019 року члени профспілки провели акцію під стінами PinchukArtCentre, вимагаючи від керівництва підписати колективний договір, що чітко закріпив би права та обов’язки всіх парцівників. Про це повідомляла Політична Критика.

Члени профспілки на акції протесту 25 грудня. Фото: Сергій Мовчан, Політична Критика

Вони впевнені, що справжня причина їхнього звільнення – створення профспілки. Кажуть, що від деяких представників керівництва почали надходити прямі погрози звільнити увесь колектив, що зрештою й сталося.

Пресслужба PinchukArtCentre заявила виданню Наш Киев, що працівників звільнили тому, що переходять на новий формат взаємодії з відвідувачами, який не потребує медіаторів.

«Це буде комбінація безкоштовних екскурсій та аудіогіда для презентації кожного твору», – повідомили у PinchukArtCentre.

У пресслужбі арт-центру повідомили, що з медіаторами укладали договори на певний термін, адже посада медіатора прив’язана до кожної окремої виставки та, відповідно, термінів її проведення.

«Під час подання заяв на прийом на роботу медіатори розуміли, що вона закінчується разом із виставкою. Наша інституція працює за законами України й наші співробітники мають всі гарантії відповідно до законодавства», – запевняють у PinchukArtCentre.

Фото: Сергій Мовчан, Політична Критика

PinchukArtCentre, розташований на Бессарабській площі, було засновано 2006 року Фондом Віктора Пінчука. Тут виставляли твори художників зі світовим ім’ям, таких як Деміен Хьорст, Джефф Кунс, Такасі Муракамі, Сергій Братков, Сем Тейлор-Вуд, Олафур Еліассон тощо. Раз на два роки центр нагороджує молодих українських художників віком до 35 років премією PinchukArtPrize.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button