Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Смарт-квартири з’явилися на київському ринку кілька років тому. Це невелике житло, площею здебільшого від 17 до 23 квадратних метрів. Такий обмежений простір передбачає розумне планування та ефективне використання всієї площі квартири.  

«Хмарочос» вже розповідав про досвід життя у смарт-квартирі: кияни Ірина і Євген Іванови протягом чотирьох років орендують житло площею 23 кв. м. «Для мене це, в першу чергу, про організацію простору – все має бути облаштовано так, щоб поміщалися всі необхідні меблі і прилади – пральна машина, холодильник, плита, душ», – розповідає дівчина. 

Більше про те, як зробити невеликий простір смарт-квартири комфортним та функціональним, розповідають дизайнери інтер’єру на прикладах власних проєктів.

Читайте матеріал повністю: Ми мешкаємо на 23 квадратних метрах – досвід життя родини у смарт-квартирі

Марія Морозова

дизайнерка, співзасновниця студії WeCreate

Основний принцип, з якими ми працюємо у смарт-квартирах, – можливість трансформації. Це може бути робоче місце, яке ховається у шафу, ліжко-трансформер, що випадає з ніші, чи журнальний столик, який розкладається в обідній. В одному з інтер’єрів ми підвішували складні стільці на спеціальні гачки на стіні. Їх можна розкласти, коли приходять гості, а в інший час вони не займають місця і не заважають.

Хорошим рішення для смарт-квартир можуть стати також розсувні двері на заміну звичайним. Вони допоможуть зекономити простір і, водночас, забезпечують достатню звукоізоляцію.

Для зонування простору можна використати скляну чи розкладну перегородку. Або навіть просто штору – це найдешевший варіант. В одному з інтер’єрів ми повісили штору з «блекаут» матеріалу між диваном і барною стійкою. Вона не пропускає світла, тому один з жителів може, наприклад, залишитися працювати на кухні, поки інший спить. 

Для смарт-квартир варто обирати вбудовані шафи висотою до стелі, щоб забезпечити достатньо простору для зберігання речей. Краще, щоб вони були кольору стін: білими, бежевими, світло-сірими. Світлі кольори та дзеркальні поверхні візуально розширюють простір. 

Звісно, зовсім білий та бежевий інтер’єр виглядатиме дуже «прісним». Тому можна додавати кольорові акценти, наприклад, яскраві подушки, килим чи штори. А також деталі, що додають графічності: тут це чорні рами та світильники. Водночас, краще не використовувати масивний декор і керамічну плитку великих розмірів. Для невеликих приміщень значно краще пасуватиме формат «цегли», ніж плити 60 на 60 см. 

Оксана Петровська 

дизайнерка студії Zikzak

Краще обирати невеликі квартири, які не мають коридорів і опорних стін всередині, – тоді створити об’єднаний простір буде простіше. Якщо ж перегородки таки необхідні, зверніть увагу на варіанти, які пропускають денне світло в усі зони основної кімнати. 

Я не вважаю, що існують кольори, неприпустимі в інтер’єрі смарт-квартир. Але краще обрати один акцентний колір, зробивши решту простору достатньо світлою. Дуже добре працює комбінація білого, сірого і дерева. Але зараз від неї сьогодні часто відмовляються, це вже перетворилося на таке типове рішення. 

Цікавою може бути також комбінація матових та відбиваючих поверхонь. Останні дійсно візуально збільшують простір, але від меблів з глянцевим фасадом я б радила відмовитися. Вони виглядають дешево в інтер’єрі. Альтернативою може бути, наприклад, кухня з нержавіючої сталі. 

Коли ми працюємо невеликою квартирою, важливо використовувати на максимум не лише горизонтальний, але й вертикальний простір. Можна обрати підвісне ліжко або варіант на подіумі: це дозволить забезпечити додатковий простір для зберігання під ним. Шафи повинні бути висотою до стелі та збігатися за кольором зі стінами.

Не варто зловживати відкритими полицями і декором. Як на мене, краще обрати одне цільне панно, ніж зробити композицію з кількох невеликих картин. Надлишок дрібних деталей може зробити простір надто завантаженим. Натомість можна додати живої зелені, а на відкриті полиці, якщо такі є, поставити книги. 

Любов Квашніна

дизайнерка, керівниця студії Azari Architects

Перш за все, потрібно розуміти, хто буде проживати в такій квартирі: студент, людина, яка працює, чи молода пара. 

Як показують приклади японського смарт-житла та досвід скандинавських країн, на першому місці повинен бути мінімалізм і функціональність простору та меблів. Білий колір стін в цьому випадку – ідеальне рішення. Завдяки світлим нейтральним кольорам кімната виглядатиме значно просторішою. Хорошим рішенням може стати зонування за допомогою освітлення. А від недоречних деталей та зайвого декору краще позбутися.

Простір смарт-квартири має бути ніби єдиним організмом, де одна зона перетікає в іншу. Наприклад, кухню можна зручно завершити півострівним модулем, який виконуватиме функцію обіднього столу. Розташування меблів варто продумати так, щоб максимально ефективно використати площу квартири. Це стосується вбудованих шаф з антресолями до стелі, використання меблів-трансформерів для сну та відпочинку, ергономічне планування кухні тощо. 

Вбудована побутова техніка також допоможе зекономити простір. Краще обирати пральну машину з функцією сушки, а духову шафу (якщо вона потрібна) з вбудованою функцією мікрохвильовки. 

Меблі для ванної кімнати мають бути спроєктовані так, щоб кожна паличка і шухляда була розміщена за функціоналом. Ми часто пропонуємо над раковиною встановити зеркала-шафи з полицями всередині, де можна приховати всі косметичні та гігієнічні засоби.

Для невеликих квартир краще замовляти корпусні меблі в єдиному стилі та комбінувати матеріали так, щоб вони виглядали цілісно. Часто замовники хочуть поєднати різні типи покриття підлоги, наприклад, плитку в зоні кухні з ламінатом чи паркетною дошкою. Але в обмеженому просторі ми проти таких рішень: єдиний матеріал навпаки допоможе об’єднати та візуально збільшити простір.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23525 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button