Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Depositphotos

Співзасновник monobank Михайло Рогальський провів соціальний експеримент, щоб дізнатися, скільки українців, які знайшли на вулиці чужий гаманець, спробують повернути його власнику, пише AIN.

Для цього він купив 50 однакових гаманців, у 40 з них він поклав по 50 грн готівкою, а в решту 10 – по 500 грн. В кожному гаманці була карта monobank та декілька візитівок на одне ім’я, щоб той, хто знайде гаманець, мав змогу його повернути.

Кожна візитка мала унікальне ПІБ для того, щоб визначити, в якому місці знайшовся конкретний гаманець та його подальшу долю. Карти monobank були порожні і не прив’язані до реальних рахунків. Але за їхніми номерами Рогальський міг перевірити, чи була спроба зняти кошти з конкретної карти. В кожному гаманці була записка з PIN-кодом від карти.

Гаманці «загубили» в 5 українських містах: Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі. Крім п’яти міст, десять додаткових гаманців «загубили» на «Куражі» в якості тестового експерименту.

«Моя гіпотеза була така, що на благодійному заході люди будуть більш схильні повернути гаманець власнику», – пояснив Рогальський.

Всі десять гаманців, втрачених на «Куражі», повернулися «власнику», лише два з них було без готівки.

Неприємний сюрприз стався на наступному етапі експерименту. Решту гаманців з грошима відправили поштою волонтерам. Декілька посилок з гаманцями приїхали до волонтерів без грошей. На пошті спустошили саме ті гаманці, куди Рогальський поклав по 500 грн.

«У процесі доставки через одного з поштових операторів з гаманців пропали 2000 грн. Так що ми отримали несподіваний побічний експеримент про те, що станеться, якщо ви відправите 40 гаманців з грошима в різні міста: з чотирьох із них можуть пропасти гроші », – зазначає Рогальський.

В результаті з 50 «загублених» гаманців з готівкою повернулися всього 15, лише один — з 500-гривневою банкнотою.

Додавши результати експерименти з «Куражу», загальна діаграма отримала такий вигляд.

Після експерименту Михайло Рогальський зробив наступні висновки:

  • Чим менше грошей у вас в гаманці, тим більше шансів, що вам його повернуть.
  • Краще не носити PIN-код разом з карткою в гаманці. Ймовірність того, що у вас спробують вкрасти гроші ще й з карти, велика.
  • У місцях, де є охорона або адміністрація, люди частіше відразу несуть його представникам місцевої «влади» (про тест на «Куражі»).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button