X

У Івано-Франківську запрацював е-квиток. Пересадку з ним можна робити безкоштовно

Фото: mvk.if.ua

З другого березня в Івано-Франківську запрацює нова система оплати проїзду у комунальному громадському транспорті та почнуть продавати нові транспортні картки, повідомляє видання Куфер.

Транспортна картка дозволить містянам розраховуватись за проїзд безконтактними картками. Система схожа на київський е-квиток, а в чомусь навіть краща за нього.

Всього випустять 4 види карток: загальну — для разової оплати за проїзд, нею також можна буде користуватись як проїзним на місяць; учнівську — її окремо отримають учні різних класів: початкових, середніх та старших, проїзд за цією карткою буде безкоштовний; студентську — для студентів передбачено знижку; та пільгову — для тих франківців, що мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Також франківці матимуть змогу замовити персоніфіковану картку з фотографією. Таку карту можна замовити онлайн, але треба дочекатись поки запрацює спеціальний онлайн-портал. Виготовлення такої картки коштуватиме стільки ж, скільки звичайної, але строк виготовлення становитиме від одного до трьох тижнів.

Фото: mvk.if.ua

Звичайну транспортну картку можна буде купити в кіосках преси та «Галичина табак».

Окрім того, за разову поїздку можна буде розрахуватися готівкою з водієм. Посаду контролера буде збережена: вони будть контролювати, чи була здійснена реєстрація проїзду.

Головна перевага франківської системи — можливість робити пересадки і не платити за них. Така система поширена в країнах Європи.

Куфер пояснює, що з моменту, як пасажир прикладає картку до валідатора, у нього буде 30 хвилин, щоб зареєструвати проїзд в іншому транспорті безоплатно. Не має значення в якому напрямку їхав пасажир, чи встиг він завершити справи та повернутись додому. Головне – встигнути за півгодини.

Фото: gk-press.if.ua

Поповнювати картку можна буде у платіжних терміналах. Пізніше на поїздках можна буде зекономити, повідомляють Куферу в КП «Електроавтотранс».

 «Ми плануємо запропонувати виконавчому комітету, що з 1 травня (або 1 червня) вартість проїзду за готівку буде дорожче (за попередніми прогнозами — 6 грн), а за карткою залишиться 4 грн», — пояснює директор КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк.

Наразі картки працюватимуть лише в комунальних автобусах та тролейбусах. Рішення щодо переходу на нову систему в маршрутах, які обслуговують приватні перевізники, місто прийматиме пізніше.

Фото: ШоТам

До 1 березня у громадському транспорті Франківська мають встановити валідатори. Пізніше запрацює інтернет-портал, де можна буде замовляти картки.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Відкрити повну версію сайту