Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Площа Великого Герцогства Люксембург становить 2590 квадратних кілометрів, населення – трохи більше 600 тисяч осіб. Фото: Unsplash

З суботи, 29 лютого, весь громадський транспорт Люксембургу став безкоштовним. У країні скасували плату за проїзд в автобусах (крім низки нічних рейсів), трамваях та на залізниці (крім поїздів першого класу), повідомляє Deutsche Welle.

Цей крок покликаний розвантажити дороги від автомобілів. Крім того, стануть непотрібними витрати на збір та обробку оплати. Раніше безкоштовний транспорт впроваджували в окремих містах, а Люксембург став першою країною, яка це зробила на всій території.

Зміни, які влада назвала «важливим соціальним заходом», торкнуться майже 40% домогосподарств. Щодня близько 200 тисяч осіб із Німеччини, Франції, Бельгії їздять на роботу в Люксембург.

Забезпечення повністю безкоштовного проїзду вимагатиме додаткових витрат в розмірі 41 мільйона євро на рік, які отримають за рахунок податків. Загалом видатки на транспортну систему Люксембургу складають близько одного мільярда євро на рік.

Торік двогодинний разовий квиток коштував два євро, а безлімітний на день – чотири євро. У такій маленькій країні, як Люксембург, одного квитка вистачало практично на будь-яку поїздку. За подорож у поїзді вагоном першого класу платять три євро. Річний безліміт коштував 150 євро (4800 гривень). Для порівняння, у Києві 12 безлімітних місячних проїзних на чотири види транспорту коштують 15600 гривень.

Новий коаліційний лівоцентристський уряд Люксембургу також планує легалізувати канабіс та запровадити два додаткові вихідні на рік.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button