Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі фото: Endless West

20 лютого стартап Endless West із Сан-Франциско, США, презентував синтетичне вино і синтетичне саке, які виготовили без винограду та рису і без бродіння, повідомляє San Francisco Chronicle.

У складі цих алкогольних продуктів – лише етанол, вода та додатки для запаху, аромату й текстури. Такі синтетичні напої не можуть продаватися під назвами вино і саке, тож на етикетці продукт визначено як спиртовий напій.

Смак вина Gemello (з італійської назва перекладається як «близнюк») скопіювали з солодкого ігристого мускату міцністю 6%. Воно має ноти апельсинового цвіту, манго, персика та лічі.

Саке Kazoku («сім’я» у перекладі з японської) копіювали з «дзюммай дайґіндзьо», який вважається найвищим сортом преміального саке, у поєднанні з непастеризованим саке «нама генсю».

Навіщо стартапу знадобилося синтезувати вино й саке в лабораторії? Винахідники стверджують, що такий спосіб виробництва алкоголю є екологічнішим, оскільки не потребує сільськогосподарських площ і споживання значної кількості води.

Так, виробництво вина Gemello, пишуть вони на сайті, вимагає на 95% менше води, на 80% менше площі та виділяє на 40% менше вуглецевих викидів, порівняно з традиційним виноробством. Щодо саке, то Kazoku потребує на 75% менше води, на 60% менше площі та виділяє на 40% менше вуглецю.

У перспективі таке виробництво також зробить алкоголь дешевшим. Зараз пляшка Kazoku 375 мл коштує 10 доларів, а Gemello – 15 доларів.

Крім того, у компанії вважають винахід кроком у цифровій революції. Під «діджиталізацією алкоголю» мають на увазі штучне відтворення копій напою. Вважають, що зараз синтетичне вино не є досконалим, але людина майбутнього питиме абсолютно точні копії, скажімо, рідкісного каберне совіньйон Screaming Eagle, яке зараз коштує до пів мільйона за пляшку.

У 2018 році компанія випустила синтетичний віскі під назвою Glyph. Зараз його продають у 500 магазинах, ресторанах і барах у США та Гонконзі.

Нагадаємо, одночасно у виноробстві поширюється інший тренд – натуральні вина, які виготовляють із мінімальним втручанням у процес бродіння винограду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button