Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нові міністри. Фото: пресслужба Кабміну

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна – лише одна жінка у новопризначеному уряді, і прем’єр Денис Шмигаль до того ж забув представити її депутатам, повідомляє Громадське.

Після того, як Шмигалю нагадали про міністерку, він перепросив за те, що пропустив її, та виправдався тим, що має дві доньки.

«Я батько двох доньок, мене важко звинуватити в сексизмі, повірте. Жінок дуже поважаю, дуже люблю і знаю, що серед жінок надзвичайно багато професійних, розумних і відповідальних людей», – заявив він.

За його словами, призначення Лазебної – це «початок гендерної експансії в цей уряд». При цьому в попередньому складі Кабміну було шість жінок – тобто третина посад.

Водночас ще чотири посади в уряді залишаються вакантними – міністрів культури; освіти та науки; енергетики та захисту довкілля; розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. За словами Шмигаля, перемовини щодо двох напрямків ведуть передусім із жінками.

Тим часом Чесно нагадує, що на цьогорічних місцевих виборах діятиме гендерна квота. Партійний список має містити мінімум 40% жінок, по дві в кожній п’ятірці. Без цього партію просто не зареєструють на вибори.

Вперше гендерну квоту на місцевих виборах запровадили 2015 року. Але санкцій за її недодержання не передбачалося. Після прийняття Виборчого кодексу ЦВК вперше відмовлятиме партіям у реєстрації в разі недодержання гендерних квот.

Рух Чесно підрахував, скількох кандидаток потрібно знайти партіям для участі в місцевих виборах 2020 року. Партія, яка виявить бажання закрити всі округи в Києві, повинна мати у списку щонайменше 48 жінок.

А ця інфографіка показує гендерний розподіл у списках партій на виборах до Київради у 2015 році. Зокрема, вона показує, що партії висували жінок, але виборці їх не обирали.

Нагадаємо, усунутий вчора голова уряду Олексій Гончарук певний час залишався наймолодшим у світі чинним прем’єром. Наприкінці минулого року прем’єркою Фінляндії була обрана 34-річна Санна Марін.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button