Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зараз усе більше серіалів знімають про жінок. Сучасні жінки – які вони? Емансиповані, незалежні, розкуті? Пристрасні та вразливі? Сильні чи втомлені? Що їх хвилює, що тішить, що приваблює? Як вони сприймають самі себе? Як реагують на своє відображення в очах інших? «Хмарочос» зробив підбірку серіалів останніх років, які транслюють нам різні аспекти образу жінки сьогодні. 

Broad City

Телевізійний сітком

У серіалі йдеться про пригоди, втіхи і халепи двох двадцятирічних подруг Ілани та Еббі в Нью-Йорку. Ілану приваблює фривольний спосіб життя, тому вона намагається працювати якомога менше. Еббі хоче побудувати кар’єру ілюстраторки, втім, ведеться на витівки своєї найкращої подруги. Аббі Якобсон, одна з головних героїнь, так прокоментувала серіал: «Якщо ви подивитеся один епізод, то не побачите там якогось серйозного повідомлення, але якщо глянете всі серії, гадаю, відчуєте силу жінок». Критики називають серіал любовним зізнанням Нью-Йорку, жіночій дружбі, втіхам кохання, дотепним жартам і розвагам. 

Пеший сезон випустили на Comedy Central у 2014 році, а останній – п’ятий – в березні 2019. 

Погань / Fleabag

Комедійний телесеріал

Молода ексцентрична жінка живе у сучасному Лондоні. Вона розлючена і розгублена водночас, а також розкута в сексуальному житті. Як незалежна молода жінка, вона звикла покладатися лише на себе. У героїні дотепний розум і гарне почуття гумору. Це історія про самодостатність, але водночас і про вразливість та самотність жінки за тридцять у великому місті.  

У серіалі героїня озвучує свої внутрішні монологи та дотепні коментарі про події, створюючи такий-собі ефект відчуження. 

Сценарій написала англійська актриса, письменниця і продюсерка Фібі Воллер Брідж. Вона також зіграла головну роль у фільмі. Серіал названо за псевдонімом Фібі Воллер Брідж.

Перший сезон вийшов на екрани у 2016 році, другий – у березні 2019, у цьому ж році – отримав шість премій Еммі у різних номінаціях, в тому числі, як кращий комедійний серіал.

Неймовірне / Unbeliavable

Детективний серіал

Вісімнадцятирічна школярка з Сієтлу Марі Адлер повідомляє про зґвалтування, але їй не вірить ні поліція, ні батьки, ні навіть її хлопець. Як наслідок, Марі каже всім, що своєю заявою всього лише бажала привернути до себе увагу. Невдовзі дві детективки розслідують серією злочинів, які за стилем нагадують випадок з Марі Адлер. 

Мінісеріал засновано на реальній історії про серію зґвалтувань у штатах Вашингтон та Колорадо в 2008-2011 роках, що були описані в книжках «Неймовірна історія зґвалтування» та «Анатомія сумніву». За словами критиків, серіал «перевершує звичні уявлення про злочин, зміщуючи погляд на жертв жорстокої поведінки, розповідаючи їхні історії чуттєво і серйознов водночас». 

Серіал вийшов на Netflix у вересні 2019 року. 

Велика маленька брехня / Big Little Lies

Драматичний телесеріал

Медлін та Селесте, мешканки міста Монтерей у Каліфорнії, починають товаришувати з матір’ю-одиначкою Джейн, яка нещодавно переїхала. Ніхто з них не підозрює, як приїзд Джейн та її сина вплине на них усіх. Незабаром вбиство на шкільному балу перевертає життя жінок догори дриґом. Серіал транслює міфи суспільства самовдосконалення та романтизацію шлюбу, сексу, батьківства і дружби.

Серіал 16 разів номінувався на «Еммі» і здобув перемогу у восьми номінаціях, зокрема за найкращий драматичний серіал. Його створено за мотивами однойменного роману Ліян Моріярті, також перекладеного українською. 

Перший сезон вийшов на каналі HBO в лютому 2017 року, другий – у червні 2019. Серіал відмічено преміями Золотий глобус та Еммі. 

Все на краще / Better Things

Комедійний телесеріал

Головна героїня – актриса Сем Фокс, яка самотужки виховує трьох дочок у Лос-Анджелесі. Аби прогодувати сім’ю, Сем знімається в різноманітних шоу та малобюджетних проєктах. Діти ні на хвилину не дають їй спокою, потрапляючи у підліткові пригоди. Попри життєві виклики, Сем не втрачає оптимізму і почуття гумору. «Все на краще» – це серіал про стосунки матері та дочок, часом загострені чи такі, що розчаровують, але дуже людські та сповнені веселощів. 

Серіал назвали за одноіменною піснею групи The Kinks.

Перший сезон вийшов у вересні 2016 року. 

Вбиваючи Єву / Killing Eve  

Шпигунський телесеріал

Це історія двох жінок, пов’язаних взаємною одержимістю. Одна з них – співробітниця британської розвідки Єва Поластрі, отримує завдання затримати психопатичну міжнародну вбивцю Вілланель. У ході переслідуваня обидві жінки  все менше зосереджуються на своїх первісних завданнях, розпочинаючи пристрасне полювання одна на одну. 

Прем’єра серіалу відбулася у квітні 2018 року на BBC America. У 2019 році серіал отримав премію Золотий глобус, Еммі, BAFTA й спеціальну нагороду гільдії кіноакторів США. 

Коло Блечлі / The Bletchley Circle

Історичний серіал

Чотири жінки під час Другої світової війни працювали в парку Блетчлі, розшифровуючи німецькі військові коди для британців. Через сім років після закінчення війни Сьюзен, Міллі, Люсі та Джин повернулися до свого звичайного життя. Сьюзен дізнається про серію вбивств, які сталися в районі Лондона, і починає розуміти зв’язки між убивствами. Це надихає її та подруг повернутися до справи декодування. 

В огляді серіалу від The New York Times сказано, що серіал «у розважальній формі віддає шану жінкам, яких за життя не помітили чи недооцінили, але які, попри це, знаходили способи бути неординарними». 

Перший сезон вийшов у 2012, другий – у 2014 році. 

Олівія Кіттерідж / Olive Kitteridge

Драматичний мінісеріал

Мінісеріал розпочинається спробою самогубства Олівії Кіттерідж, якому заважають люди, що випадково гуляли в лісі. У серіалі зображено двадцять п’ять років життя Олівії – колишньої шкільної вчительки, яка живе зі своїм чоловіком Генрі і сином Крістофером у вигаданому місті Кросбі. На перший погляд Олівія – сувора мізантропка. Але що ховається за цим шаром суворості? Протягом 25 років, зображених у фільмі, Олівія намагається здолати найглибшу депресію, бореться з життєвими труднощами, сімейними конфліктами, трагічними втратами, і, зрештою, робить свій вибір. 

Роль Олівії виконала Френсіс Макдорманд, яка грала роль Мілдред Гейз у стрічці «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі»

Мінісеріал зняла американська режисерка українського походження Ліза Холоденко за однойменним романом американської письменниці Елізабет Страут. Серіал вийшов на екрани у 2104 році в ефірі телевізійної компанії HBO.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button