Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото з сайту poradnyk.com.ua

Артем Албул на своєму каналі «Клятий Раціоналіст» розповів про побілку дерев. Зокрема, він наголосив, що це не суто радянська практика.

За межами країн СРСР дерева покривали вапном також в Туреччині, Бельгії і США. У книзі міністерства сільського господарства США 1888 року автор сумнівається в необхідності такої процедури. Окрім висловлення естетичних переконаннь, накшталт: «Це виглядає потворно та схоже на кладовище», він зазначає, що побілка стає ефективною, тільки якщо до складу суміші додати миш’як.

Артем наводить ряд досліджень: наприклад, у 1940 році побілка вберегла від цикад дерева апельсину. Але при цьому до складу суміші додали цинк та білкові сполуки. Висновки статті від 2010 року сповіщають про невисоку ефективність побілки для захисту яблуневих дерев від гусені. Ще раніше дослідження показує, що побілка захищає дерева від інфікування псевдомонадами, але лише при використанні сіміші, що містить сполуки міді.

Цікаво, що українське законодавство взагалі забороняє використання побілки в громадських просторах.

Скрін з відео

Скрін з відео

Під малими архітектурними формами мають на увазі бордюри.

У відео згадується, що в австралійському Мельбурні дерева оббивають металом, щоб захистити їх від опосумів.

Скрін з відео

Побілка не захищає дерева від радіальних тріщин стовбура, які виникають від перегріву. Як відомо, білий колір відбиває сонячні промені, але побілка не довговічна, а кількість її шарів змивається дощем. Інша альтернатива – огортання стовбурів спеціальним папером.

Загальний висновок про доцільність побілки зробити складно, певні дерева вона дійсно захищає, решту – ні. Все залежить від кожного окремого виду дерев і складу вапняної суміші, підсумовують у відео.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button