Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23427 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Український стартап Revel Laboratory, що розробляє гаджети та надає послуги з 3D-моделювання та 3D-друку, виршив виготовляти на своїх 3D-принтерах клапани для апаратів штучної вентиляції легенів (АШВЛ). Ці клапани дозволяють приєднувати відразу двох пацієнтів до одного апарату ШВЛ.

Засновник компанії Revel Давид Ставницер повідомив, що Revel «скоро отримає технічні характеристики і 3D-моделі необхідних клапанів» для початку виробництва. Також український стартап просить зв’язатися з ними виробників пластика для 3D-друку, які зможуть зробити поставку Nylon P12 (1.75 або 2.85 мм).

Ставницер вже зв’язався з італійцем Крістіаном Фракассі, який першим вирішив перепрофілювати свій стартап Isinnova на виготовлення клапанів для лікарень в Італії. Минулого тижня до Фракассі звернувся італійський фізик Массімо Темпореллі, якому і прийшла ідея використати 3D-друк для подолання дифіциту клапанів в Італії після того, як в одній з лікарень клапани закінчились, а постачальник не зміг швидко зробити поставку.

Массімо Темпореллі та Крістіан Фракассі. Фото: Массімо Темпореллі

«Ми надрукували деякі прототипи, в лікарні їх перевірили і сказали, що вони працюють. Ми надрукували 100 клапанів, і я доставив їх особисто», – розповів Фракассі журналістам NYT.

В той день щонайменше 10 пацієнтів до вечора вже були підключені до обладнання, що використовувало «надруковані» клапани. Фракассі також зазначив, що виготовлення пластикових клапанів, які важать близько 20 грамів, коштує не більше одного євро.

Вчора стало відомо, що виробник медичного обладнання, який має ліцензію для виготовлення клапанів, виробництво яких коштує близько $ 11 тисяч, погрожує італійському стартапу судовим позовом за порушення патентних прав.

Оригінальний клапан (з маркуванням), та надрукований на 3D принтері. Світлина з Facebook

Але вже сьогодні медична компанія Intersurgical зробила офіційну заяву, у якій назвала історію з позовом неправдою. Але в Intersurgical дійсно відмовилися надати італійському стартапу точні креслення клапанів через бюрократичну тяганину. Адже якби вони надали креслення, то порушили б жорсткі правила регулювання медичної галузі і понесли б за це покарання. Про це виданню the Verge повідомив компаньйон Крістіана Фракассі, Алессандро Ромайолі.

Виконавчий директор Intersurgical Чарльз Беллл також говорив з The Verge:

«До нас звернулися (стартап – ред.) наприкінці минулого тижня щодо виготовлення цієї деталі, але не змогли надати креслення через медичні правила виготовлення. Ми не погрожували подавати позов проти когось із причетних. Клапан – це аксесуар, що постачається як частина системи CPAP Hood, яка сама по собі коштує кілька євро».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button