Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Доки на час карантину всіх громадян переконливо просять лишатися вдома, київські книгарні продовжують працювати онлайн і пропонувати читачам ситуативні бонуси.

«Книгарня Є» запровадила безкоштовну доставку товару додому кур’єром Укрпошти незалежно від суми замовлення, а також знижки на обрані видання (до 22 березня). Мережа «Yakaboo» розробила цілу систему знижок «для улюблених клієнтів». «Книгарня Старого Лева» пропонує 50% знижки на 50 своїх книжок. Видавництво «Наш Формат» надало доступ до деяких електронних книг – їх можна завантажити безкоштовно до третього квітня, вказавши промокод HOMEALONE. IST Publishing, натомість, пропонують безкоштовну доставку по Києву і навіть готові підібрати книжку зі свого магазину – треба лише назвати три останніх видання про мистецтво та культуру, які сподобались. Видавництво «ArtHuss» безкоштовно доставляє книги кур’єром у будь-яку точку України при замовленні книг на суму від 500 гривень.

«Хмарочос» зробив підбірку нон-фікшну (не художньої літератури) – можливо, якась із книжок, відволіче від тривожних думок, дасть нові знання, підштовхне змінити точку зору на нібито звичні феномени чи просто покаже, як справлялися з викликами свого часу люди в минулому і як ми тепер можемо скористатися з їхнього досвіду. Для зручності, ми поділили усі книжки на кілька категорій: особистий досвід, світогляд, здоров’я, наука, культура і мистецтво, економіка, повсякдення, місто, історія, суспільство.

Особистий досвід

Адам Кей. Буде боляче:
таємні щоденники лікаря-ординатора
Vivat, 2020

Адам Кей — лікар-ординатор, ділиться реальними історіями зі своєї багаторічної практики. Він знає все про будні звичайного медпрацівника, про те, що відбувається в кабінетах і палатах: daily routine британських лікарів та їхніх пацієнтів, складні діагнози і фатальні помилки, кумедні випадки та дивовижні зцілення, моральні дилеми і професійні хитрощі, понаднормові години праці та майже цілковиту відсутність особистого життя. Будні супергероїв у білих халатах, приправлені тонким англійським гумором та щирим співпереживанням. Ви будете здивовані тим, як багато спільного мають британські doctors та українські лікар


Мацушіта Коносуке. Шлях
Книгарня старого лева, 2018

Коносуке Мацушіта — засновник глобальної корпорації «Panasonic» та всесвітньо відомий менеджер. Побудувати могутню бізнес-імперію з нуля без спеціальної освіти, стартового капіталу та досвіду йому допомогли не лише наполегливість і рішучість, а й життєва мудрість. Мацушіта ділиться життєвими принципами та досвідом. 

Світогляд 

Марк Менсон. Витончене мистецтво забивати на все.
Нестандартний підхід до проблем
Наш Формат, 2018 

Ми живемо в культурі, зацикленій на занадто оптимістичних очікуваннях. Із самого дитинства нам нав’язують нереалістичні ідеали, яких ми прагнемо досягти попри все: лише найвищі оцінки, досконала зовнішність, надсучасні ґаджети, найкрутіша робота, тільки екзотичні подорожі й не менш яскраві світлини в соцмережах. Постійно женучись за успіхом і щастям, ми намагаємося уникати будь-якого негативу. Однак негативний досвід, як переконує Марк Менсон, надзвичайно цінний: він звільняє нас від міражу щастя.Ця книжка для всіх, хто хоче тверезо сприймати повсякденне життя і сміливо дивитися в обличчя викликам, беручи із цих ситуацій максимум для власного розвитку. 

Думай і дій як кіт
Vivat, 2018 

Стефан Ґарньє пильнує за своїм котом протягом 15 років і щодня відкриває щось нове! Він постійно вчиться в домашнього улюбленця, адже кіт: незалежний, гордий, спокійний, розсудливий, спостережливий, витончений, харизматичний…Автор виділив 40 характерних котячих рис, які можуть бути корисними й у нашому повсякденному житті:на роботі, вдома, у колі друзів — кіт навчить вас опановувати стрес, оберігати власну незалежність,потайки впливати на все… є кіт!

Марія Титаренко.
Комунікація від нуля. Есеї для Мані
Книгарня старого лева, 2019

Книжка обіцяє розповісти про комунікацію з незвичного ракурсу. Порівнюючи спілкування дорослих і дітей (на прикладі своєї доньки), авторка показує, шо дорослі втрачають своє вміння комунікувати: на рівні слів, мовчання, обіймів, поцілунків, запахів тощо. Книжка підкріплена цікавими історіями і прикладами відомих спікерів, авторськими знахідками й помилками, а також жартами, грою слів і уяви. 

Здоров’я

Наталія Зубарєва. Кишка всьому голова.
Шкіра, маса тіла, імунітет і щастя — що приховується у звивинах «другого мозку»
Book Chef, Форс, 2020

Кишечник безпосередньо впливає на наше здоров’я: шкіру, імунітет, масу, емоційний стан, роботу мозку і навіть гормональний фон. Авторка ділиться професійним досвідом і своїм поглядом на діагностику й лікування захворювань, які спричиняють розлади шлунково-кишкового тракту. Читач дізнається, що пов’язує кишечник і мозок, як бактерії керують нашим самопочуттям, настроєм і звичками, які хвороби викликає неправильне харчування тощо. 

Стівен Ґандрі, Олівія Бел-Буель. Рослинний парадокс.
Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо
Book Chef, 2018 

Автор багато років безуспішно боровся з ожирінням і створив власну систему харчування на основі своєї дисертації. Автор наводить список корисних для здоров’я продуктів, а також рецепти дуже простих у приготуванні страв з них, які сприятимуть досягненню ваших цілей – втратити зайву чи набрати вагу бажану, позбутися хвороб, які заважають повноцінно жити і працювати.

Наука

Несамовита фізика. Піца, скрипка, вино і надпровідність
Наш Формат, 2019 

Aвтopи цiєї книжки, дocвiдчeнi нaукoвцi Лeв Acлaмaзoв й Aндpiй Вapлaмoв, виxoдять зa мeжi тpaдицiйнoї шкiльнoї фізики – ви дiзнaєтecя пpo фiзику пpигoтувaння мaкapoнiв i кaви, як пpaцює тeлeбaчeння, чoму нeбo мaє блaкитний кoлip тa бaгaтo iншиx цiкaвиx фaктiв. Aвтopи нa пpиклaдax пoкaзують, чoму piчки poзмивaють бepeги, як зiгpaти нa кeлиxax, чoму вaм зaклaдaє вуxa i як вce цe пoяcнити зa дoпoмoгoю звичaйниx фiзичниx фopмул тa зaкoнiв.

Джеффрі Клюгер. Аполлон-8.
Історія першого польоту до Місяця
#книголав, 2019 

Зaxoпливa icтopiя пpo eкiпaж «Aпoллoнa-8», якa poзпoчинaлacь дocить pизикoвaнo, aлe cтaлa пoчaткoм нoвoї epи в ocвoєннi кocмiчнoгo пpocтopу.

1968 piк видaвcя нeпpocтим — бунти i збpoйнi кoнфлiкти тoчилиcя пo вcьoму cвiту. Xoлoднa вiйнa мiж Paдянcьким Coюзoм тa CШA пepepocлa в кocмiчнi пepeгoни. CPCP пepшим зaпуcтив штучний cупутник i вiдпpaвив у кocмoc людину, тoж Штaти виpiшили: cлiд oбiгнaти cупepникa нa шляxу дo Мicяця. I зpoбити цe муcив eкiпaж «Aпoллoнa-8»: Фpeнк Бopмaн, Джим Лoвeлл i Бiлл Aндepc. Пepeд acтpoнaвтaми пocтaли питaння: яким чинoм пoвiдoмити пpo мaндpiвку ciм’ї, як пiдгoтувaтиcя дo мiciї вcьoгo зa шicтнaдцять тижнiв i нaйгoлoвнiшe — чи вдacтьcя їм пoвepнутиcь нa Зeмлю…

Девід Крістіан. Велика історія всього
Наш Формат, 2019 

Щo бiльшe ми дiзнaємocя пpo Вcecвiт, тo бiльшe нeвiдoмoгo з’являєтьcя. Щo тpaпилocя пiд чac Вeликoгo вибуxу? Чoму вимepли динoзaвpи? Як зapoдилocя poзумнe життя i чoму зapaз ми живeмo в eпoxу глoбaлiзaцiї? Дeвiд Кpicтiaн є oдним з тeopeтикiв кoмплeкcнoї диcциплiни — Вeликoї icтopiї, якa пoяcнює виникнeння вcьoгo зa дoпoмoгoю фiзики, бioлoгiї, apxeoлoгiї, coцioлoгiї, eкoнoмiки тa iншиx нaук. Дeвiд Кpicтiaн — дoктop icтopичниx нaук, пpoфecop icтopiї Унiвepcитeту Мaкквopi (Aвcтpaлiя) тa диpeктop Iнcтитуту Вeликoї icтopiї. Oдин iз зacнoвникiв aкaдeмiчнoї диcциплiни «Вeликa icтopiя», aвтop чиcлeнниx книжoк i cтaтeй.

Стівен Вайнберг. Пояснюючи світ. Історія сучасної науки
Клуб сімейного дозвілля, 2019 

Є багато різних наук, і кожна з них пройшла тривалий етап становлення. Та чи замислювалися ви колись над тим, як розвивалася та трансформувалася… сама наука? Якою була її історія? Який сенс вкладали в поняття «наука» у період Античності, Середньовіччя, під час наукової революції XVI-XVII століть? Що змінилося, а що залишилося незмінним? Це історія науки від перших експериментів давніх греків до теорії струн та гравітації. 

Культура. Мистецтво 

Майкл Берд. 100 ідей, що змінили мистецтво
ArtHuss, 2018 

Автор систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стрит-арту і демонструє, як нові засоби і технології радикально змінюють способи, якими створюється мистецтво. Дослідник інтегрує історію мистецтва до ширшого контексту розвитку ідей, філософії, винаходів, світогляду, а також демонструє, як ідеї попередніх епох переосмислюються сучасними митцями. У книжці майже 300 кольорових ілюстрацій. 

Стівен Фартінг. Історія Мистецтва
Vivat, 2019 

Це ґрунтовне видання ознайомить читача зі світовими шедеврами архітектури, скульптури, живопису, концептуального мистецтва. Написана відомими мистецтвознавцями й істориками культури, яскраво ілюстрована книга допоможе скласти уявлення про найзнаковіші твори. Автори простежують еволюцію художнього мислення з давніх часів до сьогодення, супроводжуючи статті хронологічною шкалою, що полегшує орієнтування у відповідному історичному контексті.

Паскаль Ґілен.
Креативність та інші фундаменталізми
IST Publishing, 2019 

Книжка побудована як восьмиденна подорож, що розгортається між кінцем 1980-х і початком 2010-х років, у якій Ґілен розглядає суспільний контекст креативності. Як креативність стала «вимогою сьогодення», і чи здатна вона не вихолощитись у власній надмірності після того, як із поля культури проникла в економіку й політику? У книжці Ґілен говорить про креативність на трьох рівнях: індивідуальному, інституційному й загальносуспільному, а також вступає в діалог із Славоєм Жижеком, Петером Слотердайком і Алессандро Барікко. Влучним метафорам, якими ці автори описують сучасність, Ґілен прагне надати конкретики соціальних ситуацій.

Економіка

Кеннет С. Рогофф, Кармен Рейнгарт.
Циклічна історія фінансових криз
Наш Формат, 2019 

Протягом всієї історії багаті і бідні країни кредитували, запозичували, розбивались і відновлювали свій шлях через надзвичайний спектр фінансових криз. Автори стверджують, що старі правила оцінки більше не застосовуються і що нові ситуації не дуже схожі на катастрофи, які відбувалися в минулому.

Лей Ґаллагер. Історія Airbnb:
Як троє звичайних хлопців підірвали готельну індустрію. Лей Ґаллагер
Форс Україна, 2019 

Ви дізнаєтесь історію трьох звичайних хлопців, які вскочили до вищої ліги бізнесу. Їхню ідею супроводжували критика і недовіра, безсонні від стресу ночі, відсутність реакції інвесторів, хвилювання батьків. Історія Airbnb не просто мотивує. Вона вчить дивитися на речі ширше. Аналізувати й шукати ринкові ніші. Ця книга підштовхує до дій. Наочно демонструє, що бізнес світового масштабу — це не лише успішний збіг обставин і наявність стартового капіталу. Перш за все — це здатність бачити можливості там, де їх не бачать інші. І бути готовим рухатися швидко й упевнено попри будь-що.

Джозеф Стіґліц. Ціна нерівності.
Як теперішнє поділене суспільство загрожує нашому майбутньому
Темпора, 2017 

Лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стіґліц стверджує: сьогодні Америка має більшу нерівність і менше можливостей для найбідніших громадян, ніж решта демократичних країн світу. Ринок, що, на думку опонентів Стіґліца, має сам себе регулювати, перебуває під впливом нечисленної еліти та політичних кіл, що маніпулюють ним задля прибутку корпорацій. Якісна медицина, податкові пільги і навіть освіта є привілеями багатіїв і членів уряду. У своєму бестселері Стіґліц не лише пояснює, як Америці вийти з порочного кола, а й пропонує конкретну програму для досягнення більш справедливого розподілу багатства. Адже саме це, на думку автора, є запорукою майбутнього процвітання Америки.

Тім Гарфорд. Речі, що змінили світ.
Історія економіки в 50 винаходах
Наш Формат, 2018 

Прості винаходи можуть запускати глобальні процеси й фундаментальні перетворення. Вони зміщують баланс економічних сил, визначають переможців і переможених, змінюють соціальні відносини та відкривають тисячі нових можливостей. А ще розповідають історію про те, як змінюється й функціонує наш світ. Яким чином винайдення грамофона поглибило нерівність у статках? Який вплив на бізнес мав винахід бритви Gillette? Чому поява кондиціонерів для повітря стала не лише питанням комфорту в домівках, а й заселення цілих територій?

Повсякдення 

Браян Фаґан, Надя Дуррані. Чим ми займалися в ліжку.
Історія ліжка і його вплив на біографії великих людей
Snowdrop, 2019 

Ліжко було не лише місцем для сну – у ньому кохалися, народжували, вмирали, вирішували державні справи, спілкувалися з послами та міністрами,  розробляли сценарій перемоги у війні. Книжка розповідає про сексуальні походеньки Людовика XIV, секрети ложа Єлизавети I, державні справи, якими керував зі своєї спальні Вінстон Черчилль, суди в ліжках французьких королів, розклад інтимного життя єгипетських фараонів, китайських імператорів і ще про безліч неймовірних подробиць. Це захоплива цивілізаційну мандрівку, в якій «сцени в ліжку» мають приховано глибокий сенс.

Мінеке Схіппер. Голі чи покриті.
Од Адама до костюма. Світова історія одягання
Видавництво Анетти Антоненко, 2019 

Дещо провокативна книжка розповість читачеві  про стурбованість людства власним тілом і певними його частинами у світлі публічного простору — від підв’язаного пеніса до накладних сідниць. Вона торкається примхливих меж нашого видимого тіла за різних епох, традицій, релігійних уподобань на розмаїтих прикладах оголеного і прихованого, стриманого і спокусливого, привабливого та скандального образу в очах сторонніх.

Місто

Стефан Машкевич.
Історія приміських трамвайних ліній Києва
Варто, 2017 

Йдеться про історію створення та функцiонування чотирьох окремих підприємств, що обслуговували окремі приміські трамвайні лінії в Києві протягом 1900–1920 років: Святошинського, Кадетського, Деміївського, Дарницького, а також трамвайної лінії до Пущі-Водиці та вузькоколійної пасажирської залізниці Київ – Віта-Литовська. З книжки можна дізнатися про причини, з яких одні проєкти втілили в життя, а інші залишилися нереалізованими. 

Річард Флорида. Криза урбанізму.
Чому міста роблять нас нещасними
Наш Формат, 2019 

Сучасні міста колонізували заможні й успішні люди, залишивши далеко позаду жителів сіл і містечок. Хаби, коворкінги і хайтек-інновації поглинули парки, магазини та кав’ярні. Розбудова міст і міських районів призвела до нестримного збільшення орендних плат і концентрації багатства. У цій книжці економіст і соціолог Річард Флорида розглядає кризу, що спричинила нинішній тип урбанізації.

Історія

Сергій Єкельчик. Повсякденний сталінізм.
Київ та кияни після Великої війни
Laurus, 2019 

У книжці запропоновано новий погляд на природу політичного життя за Сталіна як систему примусових масових ритуалів, які трималися не лише на загрозі репресій, а й завдяки глибокому проникненню у структури комунальної повсякденності. Книжка «Повсякденний сталінізм» вперше висвітлює багато цікавих сторінок історії міста, зокрема повоєнну відбудову Хрещатика, проведення виборів у сталінські часи та роль М. С. Хрущова у відновленні радянської системи у Києві.

це книжка про війну та неспроможність людей осягнути окупаційний досвід як у момент його проживання, так й у перші роки після вигнання нацистів.

Олена Стяжкіна.
Стигма окупації: радянські жінки у самобаченні 1940-х років
Дух і літера, 2019 

Це наліз жіночого досвіду й травматичного й нестабільного процесу пошуку слів та механізмів самоописання у контекстах «подвигу», «зради», «ворогів», «героїв», що змінювались впродовж 1940-х років як внаслідок внутрішніх інтенцій дієвиць, так й під тиском усталених державних пропагандистських настанов щодо «правильної поведінки» радянських громадян під окупацією. Це історія нелінійності досвіду війни, викладена некодифікованою мовою самих жінок, одна з яких шукала для себе канонічної героїчної біографії, друга сміливо й відчайдушно боролася за виживання, а третя – рятувала інших без огляду на ризик покарання нацистською або радянською владою.

Суспільство 

Борис Джонсон. Фактор Черчилля.
Як одна людина змінила історію
Vivat, 2019 

Це історія про те, як ексцентричний геній Черчилль, прем’єр-міністр Великої Британії, один з найвизначніших лідерів ХХ століття, сформував світову політику. Аналізуючи досягнення й помилки, а також міфи, які супроводжували цю видатну постать, Джонсон зобразив Черчилля як незрівнянного стратега, людину надзвичайно сміливу, красномовну й глибоко гуманну. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Вінстон Черчилль спростував думку, що історія — це місце дії великих знеособлених сил. Життя цього чоловіка є доказом того, що одна людина — відважна, геніальна, визначна — може впливати на світовий лад…

Кертіс Скарлетт. Феміністки не носять рожевого та інші вигадки
Книгарня старого лева, 2019

Збірка есеїв видатних жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць, блоґерок, дизайнерок), серед яких Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон, Джемма Артертон, Скарлетт Кертіс… Це не посібник про те, як бути ідеальною феміністкою, чи історія руху, а приватні історії дуже різних жінок — відвертих, зворушливих, іноді смішних, часом збентежених, сміливих. Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) та почуваються сильними (або ні). Ця книжка не розповідає всього, що треба розуміти чи знати про фемінізм, зате показує, що в серці фемінізму — жінки.

Войцех Яґельський. Усі війни Лари
Човен, 2019

Лара втекла разом із синами, Шамілем і Рашидом, зі зруйнованого Ґрозного до Панкіської долини. Намагаючись уберегти дітей від жахіття війни, яка охопила частину Кавказу, жінка відпровадила синів до їхнього батька у Швейцарію, сподіваючись, що там вони матимуть краще майбутнє. Однак сталося щось незбагненне: зі Швейцарії Шаміль і Рашид поїхали до Алеппо, де стали солдатами Ісламської держави. Відтак Лара вирушила до Сирії з надією врятувати від війни та загибелі бодай одного із синів.

Михайло Мінаков.
Діалектика сучасності в Східній Європі
Laurus, 2020

Чим є Східна Європа сьогодні? Це чорна діра глобального політичного порядку чи джерело оновлення занепалого Заходу, регіон нескінченних ідеолонічних експериментів – чи край політичиної креативності? Автор пропонує діалектичний погляд на те, що відбувається з пострадянськими народами та їхніми сусідами в наші дні і переоцінює історичні події розпаду СРСР, радянської і нової капіталістичної модернізації, аналізує спроби революція та націонал-консервативні відповіді на виклики сучасності та суперечності у Східній Європі. 

Алейда Ассман. Права та обов’язки людини.
У пошуках нового суспільного договору
Дух і літера, 2020

Минуле/пам’ять є для Ассман не полем препарування мертвого, а простором пошуку відповіді на питання про природу соціального життя, про цінності, що покладені в основу феномену цивілізації.В умовах нестерпності сьогоднішніх викликів дослідниця запрошує до вдумливого і ретельного опрацювання етичних принципів – та шукає в історії вихідну точку того етичного рішення, яке уможливлює феномен спільного життя людей. Ассман занурюється в сутність феномену прав людини, щоб в такий спосіб підвести читача до необхідності осмислення ще одного «кита» сучасної цивілізації – поняття відповідальності. Не тільки прав, але й обов’язків. У теперішньому світі, який так тяжіє до хаосу, лише постійне плекання умов спільного життя повертає місце для надії.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button