Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Коронавірусом COVID-19, радше за все, неможливо заразитися через їжу, пише Serious Eats. Автор статті дійшов такого висновку, вивчивши кількадесят статей та наукових звітів, а також звернувшись за коментарями до Бена Чепмена, спеціаліста з харчової безпеки з Університету штату Північна Кароліна.

Так, Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) та Європейська агенція безпеки харчової продукції запевняють, що немає жодних свідчень того, що коронавірус передається через їжу або пакування, в якому вона знаходиться.

Коронавірус передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Ще один спосіб передачі – через заражені поверхні, але CDC вважає, що це не є основним шляхом.

Дослідження американського Національного інституту алергії та інфекційних захворювань свідчать, що вірус зберігається на картоні – до 24 годин, на пластику та металі – до трьох днів. Загалом коронавірус довше затримується на непористих гладеньких поверхнях, а на органіці зникає значно швидше. Крім того, протягом цього часу кількість вірусів на поверхні зменшується за логарифмічною кривою, тобто доволі стрімко.

Чепмен зазначає, що наразі немає даних про те, яка кількість вірусу є мінімально достатньою для зараження. Однак він вважає, що навіть якщо хворий працівник ресторану чхне прямісінсько у ваш салат із сирих овочів, ризик лишається мінімальним. У дослідженні, опублікованому 2018 року в Current Opion in Virology, пояснюється, що респіраторні інфекції не можуть репродукуватися у шлунково-кишковому тракті. Тож, аби заразитися, потрібно вдихнути салат.

Фото: Дмитро Макагон

Як щодо споживання їжі руками? Скажімо, ви їсте бургер, приготований інфікованою людиною, й одночасно торкаєтеся обличчя. Знов-таки, пояснює Чепмен, коли бургер потрапив вам у руки, кількість вірусу на ньому вже занадто низька, аби вас заразити. Принаймні, ризик не більший, ніж якщо ви купуєте продукти у супермаркеті та готуєте вдома. Аби запобігти зараженню, достатньо дотримуватися відомих правил: мити руки після закупів та до й після приготування.

Температура, за якої гине коронавірус COVID-19, досі не повністю досліджена, проте більшість вчених вважають, що вірус помре за температури 65 градусів Цельсія протягом трьох хвилин.

МОЗ України вважає, що робити онлайн-замовлення продуктів харчування під час спалаху COVID-19 – безпечно. Водночас рекомендують перекладати продукти харчування з торгової упаковки в домашню тару.

Про те, як адаптуються до карантину київські ресторани, читайте в нашому матеріалі.

Фото: Victoria Shes, Unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button