Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зараз розпочалася найгірша економічна криза з часів Другої світової війни, вважає економіст інвестдепартаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Ярмак, який наразі мешкає у Римі, каже, що ситуацію в місті можна назвати контрольованою: кількість випадків ураження зростає не так швидко, як на півночі країни.  Безпричинне перебування на вулицях карається штрафами до 3 тисяч євро, тож люди, побоюючись вірусу та штрафів, дотримуються правил карантину.

За найоптимістичнішими прогнозами по Італії, карантинні заходи можуть бути послаблені не раніше кінця червня-початку липня. Відновлення економіки до того стану, в якому вона перебувала до коронавірусної кризи, «буде тривати довгий час, який буде вимірюватися роками». Втім, все залежить від того, скільки ще триватиме карантин.

Карантин в Італії триває вже понад чотири тижні, в деяких районах – півтора місяці. Дві важливі галузі, що дають вагомий внесок до ВВП (туризм та сфера послуг), зараз неприбуткові. Тому ситуація складна, зазначає Андрій Ярмак.

Фото: Ryan Baker / pexels

Уряд планує залучити кілька десятків мільярдів доларів, щоб покрити втрати малого та середнього бізнесу, щоб дати йому можливість вижити.

За прогнозом Ярмака, голоду не буде, адже сьогодні немає обмежень для виробництва продуктів харчування. Проте, постане проблема у виробництві плодово-овочевої продукції, адже в Європі більшість працівників аграрного сектору залучають з інших країн, зокрема, з Румунії та України.

Як відомо, більшість заробітчан вже повернулася по домівках, в той час як італійці, «по-перше, не навчені працювати в полі, по-друге, не мають змогу доїхати до місця роботи».

Фото: Tom Fisk / pexels

Тому зараз в Італії впали ціни на полуницю і суницю: на фермах бракує людей і ягода псується.

Андрій Ярмак зазначає, що після закінчення кризи має підвищитись рівень протекціонізму в різних країнах світу. Це означає, що вони «будуть виходити з угод вільної торгівлі, та будуть намагатися захистити власного виробника тільки тому, що будуть знову боятися залишитися без продуктів харчування».

Відтак можуть виникнути проблеми в агробізнесі, пов’язані із закриттям ринків збуту. Це буде проблемою і для України, бо ми залежимо від експорту продуктів харчування.

«Світ стане дуже бідним, – прогнозує економіст. – Всі економіки світу сьогодні настільки пов’язані між собою, що ми зараз маємо одну на всіх дуже важку ситуацію»

Фото: kaboompics .com.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button