Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 301 днів. За цей час ми опублікували 23657 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За три тижні карантину, оголошеного 12 березня, в Україні зросло безробіття, впав ринок нерухомості, знизилися прибутки ресторанів, а також, як не дивно, таксі. Таку статистику опублікував Опендатабот.

Таксі

Попри закриття 17 березня метрополітену та обмеження роботи громадського транспорту, попит на таксі не зріс, а навпаки зменшився. Так, кількість замовлень великої служби таксі Bond, яка працює в Києві та Одесі, впала майже втричі.

«Ціни ми не змінюємо. Але зрозуміло, що націнки через велике навантаження немає, навіть навпаки – через велику кількість вільних машин автоматично включається знижка в 10%», – повідомляв у березні LIGA.net засновник Bond Петро Обухов.

«Ми спостерігаємо істотне падіння кількості викликів таксі. До пандемії Київ робив 300 тисячі замовлень на добу, зараз не більше 100 тисяч. Основна причина – закриття шкіл і падіння ділової активності», – казав голова таксомоторної асоціації Андрій Антонюк.

У квітні кількість замовлень таксі залишається нижчою, ніж до карантину, як повідомили Хмарочосу окремі водії сервісу Uklon. Тому вартість поїздки навіть знизилася.

«У посередницькому бізнесі, типу Uber, збитків не буде – додаток є у всіх, вони беруть 25-30% комісії – там про збитки не може бути мови, – додає він, зазначаючи, що інша справа – перевізники зі своїм парком машин. – Якщо раніше у тебе було 13 замовлень на день, зараз три».

Малий бізнес і послуги

Обсяг ринку громадського харчування в Україні в 2019 році оцінювався приблизно в 50 тисяч закладів. Більшість з них не змогли швидко перелаштуватися на доставку або організувати продаж на винос.

Читайте також: Glovo може припинити доставку, якщо ситуація з коронавірусом критично погіршиться

За даними компанії з автоматизації ресторанів Poster, після двох тижнів карантину 2500 українських закладів припинили роботу. Це 63% від усіх клієнтів компанії в Україні. Таким чином, можна припустити, що зараз в країні не працюють приблизно 30 тисяч закладів.

У ресторанному бізнесі без роботи залишилось понад 160 тисяч осіб. Тільки у клієнтів Poster зараз не працює 13 тисяч співробітників.

Ринок нерухомості

За даними сервісу подобової оренди житла Dobovo, ціни на оренду нерухомості впали приблизно втричі.

«Якщо до пандемії у нас невелика квартира на Басейній (25 кв.м.) здавалася, в середньому, за 1200 грн на добу, то зараз ми більшість свого номерного фонду змушені були здати в довгострокову оренду за 7000-8000 грн на місяць», – каже Володимир Безлюдний, співвласник компанії Partner Guest House.

Бізнес закривається

29% українських компаній призупинили свою діяльність на період карантину, 6% повністю закрили свій бізнес, згідно з даними Спільноти українських підприємців та Ukrainian Marketing Group.

Частина сфер бізнесу залишилася зовсім без доходів: це розважальний і транспортний бізнес.

Безробіття

Бізнеси, яким пощастило не закритися, різко втрачають прибуток і скорочують штат співробітників.

За даними дослідження СУП, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці звільнили до 50% штату співробітників.

Власники малого і середнього бізнесу кажуть про зменшення доходів на 25-50% в порівнянні з докарантінним періодом і вже звільнили від 10 до 25% працівників.

Втрати доходів великих підприємств становлять 10-25%, там прогнозується скорочення штату на 25% до кінця обмежувальних заходів.

Кількість вакантних місць теж падає. За даними Work.ua, за два тижні загальна кількість вакансій скоротилася в 1,8 рази, а кількість нових публікацій вакансій – у 2,5 рази. Кількість компаній з активними вакансіями скоротилася на 25%.

Судова система

За час карантину в Україні було перенесено понад п’ять тисяч судів. Закон про забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу передбачає проведення засідань онлайн. Однак поки що механіка введення цієї практики не прописана.

Зараз частину судових засідань переносять на невизначений термін, а ще частину справ пропонують розглянути без участі сторін.

Нагадаємо, що від сьогодні, шостого квітня, у Києві почали діяти ще суворіші обмеження через пандемію COVID-19.

Фото: DESIGNECOLOGIST, Unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button