Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Німеччині карантин призвів до браку сезонних працівників. В асоціації фермерів уже заявили про ймовірний дефіцит овочів та фруктів та не виключають підвищення цін на них, повідомляє Укрінформ.

Зазвичай до Німеччини на сезонні роботи щороку приїжджає до 300 тисяч заробітчан. До запровадження обмежень на в’їзд для сезонних працівників з-поза меж Шенгену, у країну встигло заїхати лише близько 20 тисяч осіб.

Перший варіант: місцеві волонтери

Держава вирішила залучати до робіт тих, хто залишився не при справах через закриття шкіл, університетів, магазинів, фабрик. Міністерство створило онлайн-платформу Das Land hilft («Країна допомагає»). За лічені дні свою допомогу запропонували понад 40 тисяч німців – від школярів до пілотів цивільної авіації.

Німецький уряд дійшов висновку, що може залучити до роботи на полях та в теплицях у квітні та травні по 10 тисяч добровольців із числа безробітних, студентів, пенсіонерів і людей з неповною зайнятістю.

Утім, такі волонтери можуть працювати не повний день і не щодня, більшість сподівається повернутися до звичних занять після пом’якшення карантину. Крім того, вони не мають відповідних навичок. Праця на землі є фізично важкою, а ще потребує знань і досвіду.

Другий варіант: біженці та шукачі притулку

Інші озвучені урядом пропозиції – залучити до робіт шукачів притулку або відкрити кордони для «перевірених кадрів».

Так, у ФРН нині перебуває 420 тисяч біженців, які мають «захищений» статус, із них 156 тисяч – безробітні й можуть бути негайно працевлаштовані. Ще приблизно 100 тисяч – шукачі притулку, які також не мають заборони на роботу.

Третій варіант: «перевірені кадри»

«Перевірені кадри» – це поляки, чехи, румуни, які працюють за менші гроші, ніж німці. Та хоча Німеччина не закривала кордон для громадян цих країн, вони самі закрили власні кордони (а Румунія іще не ввійшла до Шенгену).

Другого квітня міністерство внутрішніх справ ФРН дозволило в’їзд 40 тисячам робітників зі Східної та Південно-східної Європи у квітні й 40 тисячам – у травні.

Однак умови будуть жорсткі: прибувати робітники вони мають виключно авіатранспортом та групами – жодних одиночних приїздів. Літаки зустрічатимуть медичні бригади, а також роботодавці, котрі мають забрати своїх підопічних. Після перевірки новоприбулих розмістять окремо від інших працівників. Більш того, заробітчани не зможуть повернутися додому, доки триватиме карантин.

Проблема врожаю постала не лише перед Німеччиною. Польські та чеські фермери переживають, що до них не приїдуть заробітчани з України.

Єврокомісія видала поради національним урядам щодо сезонних робітників: на кордонах надавати їм пріоритет – такий самий пріоритет, як щодо інших «системно значущих працівників» – лікарів чи персоналу підприємств галузі медицини.

Фото: Anaya Katlego, Unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button