Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скрін з відео.

У мережі опублікували відео, на якому поліція затримує людей біля будівельного майданчика в Києві, на Лабораторній вулиці. До кадру потрапило затримання й самої авторки — киянки Олександри Навроцької.

Що сталося?

«Той випадок, коли вийшла в аптеку за таблетками, а тут будівництво — і ось таке відбувається», — коментує дівчина на початку зйомки.

На відео видно, що вона стала відходити убік, щойно спецпризначенці почали «крутити» людей біля паркану, але поліцейські наздогнали її, змусили сховати телефон і повели до автобуса.

На запис також потрапили прохання Навроцької «не робити їй боляче», вимоги іншої жінки викликати швидку, а також невеликий фрагмент, де видно, як дівчина вже стоїть навколішки в автобусі у приспущеній масці — і каже, що їй немає чим дихати. 

Наразі «Хмарочосу» не вдалося зв’язатися з авторкою відео. Проте депутатка Київради Наталія Манойленко розповіла, що Олександра сьогодні написала їй з проханням допомогти притягнути поліцейських до відповідальності.

«Я вже готую депутатське звернення до голови Національної поліції України, — каже Манойленко. — Також ми напишемо відкритий лист на ім’я міністра (внутрішніх справ) Авакова. Але, на жаль, окрім суспільного резонансу, у нас немає по-справжньому дієвих важелів тиску».

У чому конфлікт?

На будівельному майданчику, біля якого затримали Навроцьку, зводять 22-поверховий ЖК Washington Concept House. Його забудовник, компанія SAGA Development, покладає провину на так званих «професійних активістів», які, мовляв, постійно блокують будівництво — і підбурюють до цього місцевих мешканців.

Проєкт Washington Concept House.

Водночас у компанії стверджують, що мають повний пакет дозвільних документів, а комунікацію з місцевими мешканцями почали налагоджувати ще минулого року. 

«Наша ініціатива була в тому, щоб створити єдиний для всього кварталу громадський простір з ландшафтним дизайном та зонуванням місць для відпочинку різних груп, — зазначає pr-директор компанії SAGA Development Наталія Рева. — Але тоді мешканців набагато більше турбувала безпека самого будівництва, особливо для дітей на місцевих майданчиках. Тому ми також взяли на себе зобов’язання зробити спеціальні накриття, щоб убезпечити подвір’я та майданчики».

У компанії також визнають, що серед протестувальників є і місцеві мешканці, але наполягають, що їх — меншість. Кажуть, що противники апелюють до того, що будівництво не було узгоджене з Міністерством культури — і отримало від нього заборонний припис.

«Таке погодження — це адміністративна послуга. Аргументована відмова у ній має бути надана впродовж 30 днів. Якщо такої відповіді немає, то вважається, що міністерство узгодило проєкт за принципом “мовчазної згоди”. Базуючись на цьому принципі, нам видали дозвіл у ДАБІ, а згодом — ми оскаржили заборонний припис у суді».

«Активісти, які приєдналися до місцевих мешканців після кількох зустрічей, одразу поводилися деструктивно і, навіть побачивши дозвільні документи, почали блокувати наш майданчик, — продовжує Рева. — Ми виступаємо лише за мирне і законне вирішення протиріч, тому неодноразово викликали поліцію та писали заяви про правопорушення. Але вчора протестувальники порушили не лише наші права, але й правила карантину. Вочевидь, саме через нехтування цими правилами вони і були затримані». 

Де будують?

До 2005 року на місці нинішньої забудови стояла двоповерхова садиба, зведена наприкінці XIX століття. У 1903-1904 роках тут жила родина Володимира Ульянова-Леніна, відтак у 1960-х роках будинок отримав статус пам’ятки історії.

Будинок-музей сім’ї Ульянових.

Наприкінці 1990-х років колекцію музею перевезли до Музею історії Києва. У сам будинок заселили спершу дитячу бібліотеку, а потім — муніципальний камерний хор «Київ». Врешті, будинок вирішили віддати під реконструкцію, оскільки, за словами чиновників тодішнього Міністерства культури, «він був серйозно пошкоджений під час Другої світової війні і втратив свою автентичність».

Після знесення будинку тут мали збудувати 18-поверховий офісно-житловий комплекс, але ці плани так і не були реалізовані.

«З того часу договір оренди під забудову цієї ділянки неодноразово подовжувався, — каже Манойленко. — Останній раз це сталося приблизно рік тому, і це питання навіть не виносили на сесію. Оренду просто продовжили рішенням земельної комісії Київради…».

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button