Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дослідники з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини (London School of Hygiene and Tropical Medicine) хочуть дресирувати собак з особливо гострим нюхом для діагностики людей, хворих на коронавірус, але без симптомів, розповідає видання Citylab. Наразі триває збір грошей на проєкт.

На даний момент собаки можуть виявляти деякі види раку, бактеріальні захворювання і деякі неврологічні хвороби, як-от хвороба Паркінсона. Раніше LHTSM успішно здійснила програму навчання собак для діагностики малярії.

«Ми знаємо, що хвороби, включаючи захворювання дихальних шляхів, як-от грип, мають запахи, і ці запахи насправді є досить чіткими. Є дуже, дуже великий шанс, що COVID-19 теж має специфічний запах, і якщо це так, то я впевнений, що собаки можуть його розпізнавати і виявляти», – розповідає Джеймс Логан, керівник відділу контролю захворювань LSHTM.

Джерело запахів, які виникають під час захворювань, зокрема вірусних, невідоме. Втім, учені припускають, що запахи можуть бути пов’язані з оксидативним стресом (фізіологічний стрес чи пошкодження організму як наслідок нехарактерних для власного організму окислювальних реакцій), який викликають інфекції.

«Оксидативний стрес виділяє сполуки в кров, які можуть виходити назовні через дихання та шкіру, – говорить Логан. – Ми вважаємо, що це може бути пов’язане з реакцією організму на інфекцію, внаслідок якої виробляються леткі хімічні речовини, що потрапляють у кров і які можуть виявляти собаки. Але сам механізм наразі нам невідомий».

Не всі собаки можуть проходити підготовку до такого виду діагностики. LSHTM працює з окремими породами – кокер-спанієль і лабрадор-ретривер – у яких незвичайно гострий нюх і висока здатність до дресирування. Деякі з них вже мають досвід розпізнавання малярії. Навчання може зайняти від місяця до шести тижнів.

Учені з LSHTM вже мають чотири-п’ять собак, готових до тренування. За словами дослідників, з їхньою допомогою можна діагностувати від чотирьох до п’яти тисяч на день. Такий метод може стати дуже доречним у медичних закладах або в тих місцях, які не припиняли роботу на час карантину.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button