Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вчені з університету Тулузи модифікували фермент, здатний за рекордно короткий час розкладати пластик на 90%, повідомляє The Guardian.

Науковці й раніше досліджували та покращували здатність ферментів бактерій розкладати пластик. Революційність роботи тулузьких вчених полягає в тому, що їхній фермент розкладає 90% тонни PET-пластику за 10 годин.

На початку дослідження вчені вивчили властивості 100 тисяч мікроорганізмів, що в теорії могли б розкладати пластик. Одним з досліджених ферментів була кутиназа, яка була вперше виявлена у 2012 році вченим з Японії з бактерії E. coli (її виділили з компостного листя).

За допомогою білкової інженерії вчені «поліпшили» активність вихідного ферменту кутинази, а саме його здатність до розкладу на мономери PET-пластику, а також його термостабільність до 72°С.

Модифікована кутиназа розклала 90% тонни PET-пластика протягом 10 годин. На сьогодні це рекордний результат. З переробленої ферментами біомаси виготовили нові пляшки, що за якістю не відрізнялися від вихідного матеріалу.

Інфографіка з сайту компанії Carbios

У компанії Carbios, що відповідає за відкриття, заявили, що мають на меті налагодити промислову біопереробку пластику до 2025 року. Наразі компанія співпрацює з такими компаніями, як Pepsi та L’Oréal.

Carbios домовилась з біотехнологічною компанією Novozymes про запуск масового виробництва нового ферменту. Зазначають, що вартість ферменту становить лише 4% від вартості пластику, виготовленого з продуктів переробки нафти.

20% світового пластику припадає на поліетилентерефталат (PET). З цього матеріалу виготовляють текстиль та упаковки, переважно пластикові пляшки для води та газованих напоїв.

Фото: Mali Maeder / pexels.

 

Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
всього від 100 грн/місяць!

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button