Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Як визначитися, хто робитиме ремонт у новому житлі? Є декілька варіантів –  виконати все самостійно, обрати ремонт від забудовника, шукати окремих спеціалістів під кожен вид робіт без виконроба, чи винайняти команду фахівців на чолі з професійним виконробом. Фахівців краще підбирати за рекомендаціями знайомих, які вже скористалися їхніми послугами, і задоволені результатом. Можна скористатись спеціальними сервісами (Kabanchik, Rabotniki) для пошуку спеціалістів.

Дизайн інтер’єру – Ірина Лисюк

Інженер технічного нагляду Олександр Овсянко радить звертатися до компаній, які роблять ремонт «під ключ». У них працюють усі потрібні спеціалісти – будівельники, електрики, сантехніки, інженери й архітектори. В такій компанії можуть підготувати візуалізацію проекту й розрахувати кошторис. Приблизна вартість проекту з візуалізацією становить $30 доларів за  один квадратний метр.

Незалежно від того, який варіант ви оберете, вартість ремонту разом з матеріалами в середньому коштує від $300 за квадратний метр. Якщо ж ви вирішили звернутись у спеціальне бюро, воно додатково візьме 20% за свої послуги. 

Виконавців обрали, а який подальший план?

Будь-який ремонт складається з чотирьох основних частин: підготовка і постановка технічного завдання, проектування та бюджетування, виконання робіт, експлуатація приміщення. 

«У команду на етапі проекту входить не лише підрядник та архітектор, а й власник, оскільки він – замовник і фактично відповідає за менеджмент проекту. В ідеалі, він має брати участь в ремонті на всіх етапах роботи. Технічні моменти можна залишити інженерові та виконробові, але власник має контролювати, як відбувається ремонт», – пояснює Олександр Овсянко.

Після того, як ви знайшли підрядника, можна перейти до виконання будівельних робіт. Цей процес поділяється на сім етапів:

  1. Демонтаж (роботи по демонтажу стін та перекриттів, вивіз будівельного сміття);
  2. Монтаж конструкцій (встановлення перегородок, облаштування підлоги, формування отворів для вікон і дверей, монтаж вікон та дверей, штукатурка стін);
  3. Монтаж інженерних систем (каналізації та водопроводу, електромонтажні роботи, траси кондиціонерів);
  4. Монтажні роботи (монтаж стелі, шпаклювання стін та стель, установка коробок для розеток і вимикачів, додаткове вирівнювання підлоги);
  5. Фінальна обробка (укладання підлогових покриттів – плитка, паркет, ламінат, паркетна дошка, фарбування стелі, поклейка шпалер, декоративне оздоблення або фарбування стін, установка плінтусів);
  6. Другий етап монтажу мереж  (встановлення санітарних приладів (унітазу, ванни, душової кабіни, змішувачів), монтаж розеток і вимикачів, монтаж карнизів, стельових і настінних світильників);
  7. Монтаж вбудованих меблів, декорування.

Дизайн інтер’єру – Ірина Лисюк

А як правильно обрати стиль
та де шукати натхнення?

Співзасновник Shovk studio, архітектор Антон Вергун радить звертати увагу, в якій будівлі здійснюється ремонт. У старовинному будинку – за можливості зберігати оригінальні елементи оздоблення: ліпнину, паркет, кахлі. Якщо від попередніх власників дістались раритетні меблі – їх можна відреставрувати. На його думку, найцінніше в таких інтер’єрах – дух часу. Було б великою помилкою його змарнувати.

Квартира в новобудові – це чистий аркуш. Тут все залежить від особистих смаків та потреб. 

«Особисто я прихильник не стільки мінімалізму, як аскетизму. Мій підхід – підкоригувати планування, розвести сантехніку та електрику, вкласти паркет –  і можна заносити меблі. Можна ще пофарбувати стіни та стелю, якщо вигляд бетону та цегли не до вподоби», – коментує Антон Вергун.

Ідеї для інтер’єрів дизайнер радить шукати на сайтах Archdaily чи Leibal. Однак не варто забувати й такі ресурси, як Pinterest та Instagram. 

Дизайнер інтер’єрів та архітектор Ірина Лисюк впевнена, що зараз головним трендом є правдивість. Люди втомились від перенасичення та надлишку візуального шуму навколо. Вони хочуть, щоб інтер’єр розслабляв.

Все більше людей повертаються до мінімалізму, відкривають для себе переваги свідомого споживання та приділяють особливу увагу екологічності матеріалів.

Інтер’єр розроблений студією SHOVK

Зокрема, експерти відзначають особливості американських фарб Benjamin Moore, у складі більшості з яких відсутні летючі органічні речовини, ртуть та свинець. Це робить фарби більш безпечними, особливо це стосується еко-серії Naturа, яка рекомендована незалежним американським Фондом боротьби з астмою та алергією (AAFA).
Компанія пропонує палітру в понад 3 500 кольорів та 20 000 похідних відтінків на будь-який смак та для будь-яких поверхонь.

Дизайнер Вікторія Якуша вважає, що дім – це ваш внутрішній світ, особистий простір. Тому під час оформлення інтер’єру важливо прислухатись до себе і розуміти те, що вам особисто подобається, а не діяти за рекомендаціями журнальних або інстаграмних експертів. Потрібно орієнтуватися на речі поза часом, адже будинок – це не сукня, яку можна змінити за настроєм, це простір, у якому ви будете жити довго.

Я за інтер’єри поза часом. Хороший інтер’єр – який через 10-20 років не втратить своєї актуальності. Він повинен бути лаконічним, без прив’язки до новомодних течій та трендів – Вікторія Якуша

«Якщо вам подобається, наприклад, яскравий інтер’єр кав’ярні чи драматичний номер в готелі – це ще не означає, що в такому ж стилі і кольорі ви повинні робити свій будинок. Потрібно розуміти, що це надовго і вам потрібно буде кожен день проводити в цій атмосфері» – говорить Вікторія.

Як підібрати фарбу для стін?

Інтер’єр з використанням фарб Benjamin Moore

Стіни оздоблюються або фарбуються на завершальному етапі будівельних робіт. Результат залежатиме від того, наскільки ретельно здійснені підготовчі роботи.

Обробка стін у старих і нових будинках суттєво відрізняється. В новій будівлі достатньо зашпаклювати тріщини на нерівності, а потім обробити поверхню наждачним папером, помити й заґрунтувати. Для фарбування старих стін, необхідно спершу зняти шпалери або фарбу, вимити, і лише потім шпаклювати нерівності. Тільки після ретельної обробки можна переходити до фарбування стін.

При цьому значну увагу варто приділити вибору фарби, адже вона має бути якісною, стійкою до вигорання та стирання, а, в ідеалі, – щоб її можна було мити водою.

Дизайнер інтер’єрів Ірина Лисюк звертає увагу, що є п’ять класів стирання фарби. Клас вказує, наскільки фарба стійка до стирання. Його визначають в лабораторних умовах: в автоматичному режимі пофарбовану поверхню труть, імітуючи природну експлуатацію, а потім визначають товщину стертого шару фарби. Перший клас – найкращий, п’ятий – найгірший.

Звісно, клас впливає і на вартість – якісна миюча фарба може коштувати від 300 гривень за літр. Фарби італійських, британських й американських виробників – від 500 до 700 гривень за літр. Маляр Сергій Бєлов радить не заощаджувати на цьому, адже фарби першого і другого класу краще наносяться й довше тримаються.

«За моїми спостереженнями, щоб пофарбувати стіну, площею  10-12 квадратних метрів в один шар достатньо лише одного літра фарби першого класу. Якщо взяти дешеву фарбу третього або п’ятого класу, то її на таку площу знадобиться мінімум у два рази більше. Крім того, виробники фарб преміум-класу надають 5-7 років гарантії на свою продукцію», – зазначає майстер.

Американські фарби преміум якості

Дізнайтесь більше

Щоб розрахувати скільки фарби знадобиться, Сергій Бєлов радить для початку виміряти площу стін. «Кожен виробник вказує, скільки потрібно для фарбування стін або стелі. Однак варто пам’ятати, що всі витрати вказані, якщо наносити фарбу в один шар. Для того, щоб отримати точний колір, зазвичай її потрібно наносити у два шари. Нижній шар є ніби чорновим, він приховує недоліки поверхні, а верхній шар – є фінальним. Тому якщо купуєте фарбу, то уточніть її витрати та кількість необхідних шарів. Сергій Бєлов.

Однак у практиці маляра бували випадки, коли достатньо одного шару фарби. В першу чергу це стосується світлих пастельних тонів. Разом із тим, якщо мова йде про темні чи надто складні кольори, скоріше за все, знадобиться другий шар фарби.

Звичайні барвники, які присутні у багатьох фарбах мас-маркету, послаблюють фарбу й розчиняють її, ускладнюючи нанесення. Це знижує миючі властивості пофарбованої поверхні та скорочує термін експлуатації: фарба швидше втрачає колір.

Барвник Genneх® Benjamin Moore, виготовлений на власних смолах виробника, гарантує якісне нанесення, підвищує довговічність та покращує стійкість до стирання та вигорання.

Таким чином пофарбована поверхня легко миється, а кольори залишаються так само яскравими довгі роки. Отже, ви перефарбовуєте стіну лише тоді, коли самі цього захочете, а не тому що необхідно.

Інтер’єр з використанням фарб Benjamin Moore

Сергій Бєлов наголошує, що витрати фарби залежать і від способу нанесення. У своїй практиці майстер використовує для нанесення фарби валик і безповітряний пульверизатор високого тиску. За його словами, найменші витрати фарби при нанесенні валиком, під час використання пульверизатора – витрати зростають. Наприклад, щоб пульверизатор працював, в ньому має бути 500-700 мл фарби. Також витрати фарби зростають на 10-20% при фарбуванні складних поверхонь – ніш, арок, колон, адже треба профарбувати усі кути і вигини.

«Валик – найбільш економний вид фарбування. Ним можна фарбувати, навіть якщо до цього ви не займались будівництвом. Але я б радив фарбувати пульверизатором – він дає змогу отримати глибший колір, хоча витрати фарби при такому способі зростають. Наприклад, щоб пофарбувати поверхню 80 кв.м валиком, потрібно 8 літрів фарби, а пульверизатором може піти 10 літрів чи більше. Крім того, при фарбуванні пульверизатором потрібно надійно накрити всі поверхні – меблі, двері, щоб на них не потрапила фарба», –  пояснює Бєлов.

Під час вибору кольору дизайнер інтер’єрів Ірина Лисюк відштовхується від завдання, яке стоїть перед нею. Для цього важливо знати, хто буде жити у приміщенні, яку атмосферу він хоче отримати. 

«Колір – це інструмент для досягнення наших цілей. Я за експерименти та проти правил типу “жовтий колір символізує смуток”, або стіну зліва робіть обов’язково темнішою, а стіну справа – світлішою», – стверджує дизайнер. 

Для вибору фарби в компанії Benjamin Moore радять враховувати особливості освітлення, збалансовано підходити до змішування кольорів, уникати одноманітної палітри, правильно підбирати ступінь блиску, залишати кольори для відпочинку очей, і враховувати ваші особисті уподобання. 

«Для клієнтів, яким складно обрати один колір, в Benjamin Moore є серія так званих кольорів-хамелеонів, які змінюють свою інтенсивність і відтінок залежно від освітлення. У нас є спеціальна колекція Color Stories, створена для лінійки фарб Aura Interior Benjamin Moore. Вона складається з 240 кольорів – усі мають особливу реакцію на різне освітлення. В результаті кожен колір демонструє тонкі підтони, кожен тон може містити в собі 8-10 різних колорантів.

Інша колекція Affinity складається зі 144 кольорів. Вони дають змогу створити ефект “перетікання кольору” – всі тони колекції чудово поєднуються один з одним» – говорить бренд менеджер та консультант з підбору кольорів компанії Benjamin Moore Юлія Явтушенко. 

Вона  пояснює, що інтенсивність кольору фарби залежить від трьох головних факторів – внутрішнього освітлення, зовнішнього освітлення, а також від якості підготовки стіни.

«У нашій практиці був випадок, коли клієнт купив світло-бежеву фарбу для стін, а в результаті колір став видаватись йому зеленуватим. Як виявилось, в його квартирі великі панорамні вікна і багато зелені ззовні, що вплинуло на сприйняття кольору. Тому при виборі фарби враховуйте ці моменти, адже від якості підготовки поверхні та зовнішніх факторів фарба на стіні може помітно змінювати колір».

«Про колір в інтер’єрі є багато професійної літератури – про контрасти, про відтінки і нюанси, як один колір підсилює інший, тощо – це тема дуже важлива і в ній багато професійних моментів, які вивчають не за один день» – говорить дизайнер Вікторія Якуша. Серед дизайнерів інтер’єру є кілька умовних течій: 1) ті, хто любить колір і сміливо з ним експериментує, як наприклад, американка Келлі Уістлер; 2) є дизайнери, які досить скромні у застосуванні кольору в інтер’єрах. Зазвичай, вони обирають білий, натуральний бежевий та чорні акценти – як наприклад, Вінсент ван Дуйсен. Щоб створювати інтер’єри з багатою палітрою кольорів, потрібно володіти відчуттям стилю, гармонією і балансом. Працювати з кольором вміють далеко не всі, потрібна внутрішня сміливість.

Дизайн й елементи інтер’єру – Вікторія Якуша

«Якщо дуже базово дати поради, я б рекомендувала для початківців стартувати з трьох кольорів. Це означає, що в інтер’єрі потрібно дотримуватися трьох базових кольорів і їхніх різноманітних відтінків. Припустимо, це бежевий, блакитний і зелений. Можна комбінувати більше кольорів, але там є багато нюансів. Дуже популярно сьогодні робити інтер’єри монохромними. Це означає, весь інтер’єр – в одному кольорі, наприклад, всі відтінки бежевого від холодного до теплого, представлені в різних фактурах, це дуже красиво. У громадських просторах я також помічала останнім часом досить суворі монохромні проекти офісів або ресторанів, де відтінки одного кольору максимально наближають один до одного, а також використовують схожі фактури. Обов’язково тестуйте кольори в тому освітленні, де вони будуть – тому що один і той же колір під різним кутом і в різному освітленні може зовсім по-іншому виглядати. Також різні кольори в поєднанні один з одним можуть впливати на зміну відтінків – є поняття рефлекси і відображення. Як от жовтий і фіолетовий, поруч один з одним вони можуть створити оптичні ілюзії» – зазначає Вікторія Якуша.

Для клієнтів, які вагаються у виборі кольору, Benjamin Moore пропонує «тест-драйв». У крамниці можна замовити зразки 2–3 кольорів, які сподобались найбільше. Вдома спробуйте пофарбувати частину стіни на рівні очей квадратами 30 на 30 см, й кілька днів пожити з цими кольорами, спостерігаючи за ними при різному освітленні. Після цього ви зможете впевнено обрати з тисяч кольорів і відтінків потрібну фарбу.

«Немає негарних кольорів. Будь-який колір можна використати доречно. Головне – правильно підібрані пропорції та відповідність задуму. Подивіться на природу, чи можна сказати, що фіолетова квітка потворна? Звичайно ні, адже всі кольори по-своєму прекрасні», – стверджує Ірина Лисюк.

А скільки часу на все знадобиться?

Як тільки ви отримуєте ключі від квартири, хочеться одразу заїхати жити й не чекати поки триватиме ремонт. 

Виходячи з побажань споживачів, деякі компанії пропонують зробити ремонт за 90 днів. Однак на думку Олександра Овсянка, цього часу недостатньо для того, щоб зробити якісний ремонт у квартирі. Виняток – невеликі однокімнатні та смарт-квартири.

У середньому на ремонт двокімнатної квартири площею 50 кв м піде від чотирьох до п’яти місяців. За цей час можна розробити проект, закупити усі необхідні будівельні матеріали і якісно виконати усі роботи. 

«Для своєчасного завершення ремонту важливе стабільне фінансування. Якщо ви знаєте, що ремонт коштуватиме вам $20 000 доларів, ці кошти мають бути уже відкладені. Іншим важливим моментом є наявність проекту, та додатково розробленого календарного графіка проведення робіт, та графіка фінансування. Отримати такий документ від проектувальника або підрядника – це відповідальність замовника. Так він може контролювати витрати в сторону збільшення або зменшення», – пояснює експерт.

Звісно, поки триває ремонт, ви несете додаткові витрати, наприклад, на оренду житла, однак спеціалісти радять почекати місяць-два, ніж потім постійно переробляти нашвидкуруч зроблений ремонт, адже це в результаті обійдеться вам і довше, і дорожче.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button