Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтрев’ю РБК-Україна повідомив, що на сьогоднішньому засіданні Кабміну уряд планує продовжити карантин до 11 травня. Спираючись на нещодавні розрахунки Національної Академії наук України, в країні очікуються ще два піки захворюваності: перший – на кінець квітня, другий – між третім та восьмим травня.

У той же час, на засіданні будуть розглядати пом’якшення карантинних заходів в деяких сферах. В яких саме – не уточнюють, але Шмигаль зазначив, що переглянуть умови обов’язкової обсервації. Наразі, за словами прем’єра, система охорони здоров’я завантажена хворими коронавірусів менш ніж на 10%. «Це ми йдемо по так званому позитивному сценарію», – зазначив Шмигаль.

Стратегія виходу з карантину залежатиме від того, як Україна пройде прогнозовані піки захворюваності. Про розвиток економіки почнуть думати з 12 травня.

Шмигаль повідомив, що з точки зору економіки, карантин в країні зараз стосується шести сфер, ключовою з яких є  громадський транспорт і пасажирські перевезення. Також обмежені туризм, громадське харчування, сфера побутових послуг та роздрібна торгівля непродовольчими товарами. Натомість працюють всі заводи, всі фабрики, виробництво ніде не зупиняли, також здійснюється товарообіг та працює весь вантажний транспорт.

Що стосується транспорту, то його будуть запускати поетапно. Спочатку планують пом’якшити обмеження в роботі  міського транспорту, але за певних умов і з дотриманням соціальної дистанції. Потім перейдуть до міжміського, а вже потім – до міжобласного сполучення. Насамкінець залишили розгляд відновлення авіаперевезень та глобальних залізничних перевезень.

«Етапність відновлення пасажирських перевезень нам зрозуміла. Але від якого дня ми почнемо це робити, я зараз не можу сказати. Візьмемо метро – це 2 мільйони пасажирів щодня. Ми розуміємо, що через одну хвору людину при таких умовах через тиждень вже будуть тисячі хворих. І це тільки через метро. Тому, щоб не кидатися гучними заявами, скажу, що точно не до 11 травня (будуть відновлювати роботу громадського транспорту – ред.)».

Щодо кордонів, то прем’єр-міністр зазначив, що уряд зараз уважно стежить за тим, як і коли будуть відкривати свої кордони інші країни Європи. Спостерігатимуть за найближчими країнами-сусідами України: Польщею, Угорщиною, Румунією. Зважатимуть також на те, коли країни проходили піки захворюваності.

«Ми також бачимо яскраві приклади Німеччини, Іспанії, Італії. І в залежності від того, як будуть відкриватися їх кордони, можемо додавати 30 днів і приблизно розуміти, що, ймовірно, такі ж заходи будуть і в Україні, якщо у нас ситуація буде спокійна».

Окремо глава уряду зазначив, що керуючись припущеннями ВООЗ у умовах боротьби з коронавірусом, з якими уряд погоджується, наступні два роки країна буде жити в умовах протистояння новим спалахам коронавірусної хвороби. Прем’єр закликав не плекати ілюзій про те, що карантин закінчиться в травні місяці, коли « ми всі вийшли і все забули».

Фото обкладинки: прес-служба Кабміну

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button