Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків вибачився перед ромами за свої висловлювання та доручення вивезти їх з міста у Закарпатську область, але не вважає їх дискримінаційними. Про це стало відомо з ефіру марафону «Хроніка коронавірусу» на hromadske.

«Можливо, я десь емоційно сказав, тому що нарада була присвячена подоланню коронавірусу і в нас за вихідні було 6 летальних випадків, це дуже багато. І я просто десь, можливо, емоційно висловився, але я вважаю, що якщо сьогодні ми всі – українці, американці, поляки, представники інших народів – дотримуємося карантину, то не можна не дотримуватися карантину, якщо ти представник іншої національності. Тому йшлося про конкретних осіб – близько 20 ромів, які не є жителями Франківська і систематично порушували карантин. Але я не стримав емоцій, тому прошу вибачення, я не мав на увазі всю націю», – пояснив свої дії Марцінків.

Мер також зазначив, що «казав про конкретних осіб ромської національності», що порушували вимоги дотримання карантину та займалися жебракуванням, і стверджує, що офіційного доручення штрафувати або вивозити порушників не давав через відсутність повноважень. Але зазначив, що прохання надати транспорт було саме від місцевої поліції.

На цю заяву посадовця відреагували в Національній поліції України, її прокоментував голова Нацполіції Ігор Клименко, який наголосив, що «поліцейські насильно не змушували осіб ромської народності покидати територію області та нікуди їх не перевозили. Переконаний, що слідчі поліції під час досудового розслідування детально розберуться в цій ситуації».

Марцінків окремо додав, що міська влада тільки посприяла тому, щоб надати транспорт, і частина людей, які, за словами мера, порушили карантин, мала змогу поїхати додому.

На думку ромського правозахисника Юліана Кондура, вибачення Марцінківа «за емоції» не можуть скасувати відповідальності по факту відкриття провадження щодо мови ворожнечі. Окрім того, правозахисник посилається на постанову Кабміну щодо порушення карантинних норм, де передбачені нею санкції за порушення – це штраф, а не депортація.

«Марцінків каже, що так вони із поліцією допомогли ромам дістатися додому. Але, чесно, я маю сумніви, що роми дійсно просили про це. Натомість цікаво, що зробила місцева влада для того, аби допомогти їм, згідно з дотриманням прав», – каже Кондур.

Зараз ромські неурядові організації намагаються знайти депортованих ромів, щоб прояснити ситуацію.

В заяві голови Нацполіції також сказано, що через висловлювання міського голови відкрите кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України, а саме по факту порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Всі фото з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button