Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У месенджері Telegram з’явилося два боти, що за гроші шукають персональні дані українських користувачів за номером телефону. Дані, ймовірно, беруть з викраденої бази користувачів «ПриватБанку», повідомляє AIN.ua.

Про існування акаунтів повідомив мешканець Херсону Ярослав Концевий у своєму дописі на Facebook. Пізніше про один з ботів під назвою «Досьє» написав і дизайнер цифрових продуктів Вадим Грін.

Принцип їх роботи схожий: застосунок за гроші видає ПІБ користувача, дату народження, серію і номер паспорта, прописку та ІПН.

Скрін зі сторінки Вадим Грін на Facebook

На момент публікації цей акаунт вже був закритий. Натомість другий бот досі працює, десять запитів тут коштують $50, 50 запитів – $100, 200 запитів – $200. А пошук можливий за такими параметрами: ПІБ, дата народження, номер телефону, ІПН, номер авто та електронна пошта.

Обидва боти можуть використовувати одну і ту ж базу користувачів «ПриватБанку». У банку повідомили, що виявили цього бота 23 квітня і вже звернулися в поліцію.

Також в коментарях до допису Гріна представники «ПриватБанку» відповіли, що їм невідомі джерела даних, якими користуються ці акаунти, як і їхнє походження. І додають, що у банку регулярно фіксують шахрайські ресурси та зазначають, що «шахрайство через чатбот — це останній тренд».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button