Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) поширило трейлер українського сучасного документального фільму «Артефакт Чорнобиля» про розслідування Чорнобильської катастрофи на основі нещодавно розсекречених архівів КДБ.

Режисер стрічки – Валерій Коршунов, автор культурного проєкту «Артефакт» та мурала на ЧАЕС, раніше презентував у Прип’яті діджитал-барельєф «Прометей». Мета проєкту – переосмислення катастрофи через створення прогресивних арт-проєктів та соціальних заходів.

«”Чорнобильська інформаційна катастрофа” – це запланована інформаційна кампанія радянського уряду з метою замовчування причин аварії, масштабів радіаційного забруднення та приховування наслідків її діяльності. Випадок Чорнобиля чітко показує світові, що таке інформаційна катастрофа та які жертви можуть бути спричинені пропагандою, спотворенням інформації та фейковими новинами сьогодні», – з опису фільму в Facebook.

Під час проєкту створили мурал на ЧАЕС, зробили найбільшу в Україні діджитал-скульптуру «Чорнобильське Сяйво» на радянській станції «Дуга» та разом з КМІС провели дослідження того, що знають українці про Чорнобильську аварію. Результати показали, що 60% опитаних не знають дату аварії на ЧАЕС, 92% – не знають норм радіації сьогодні, 47% – досі вірять радянським фейкам про Чорнобиль.

Фільм знято за підтримки Українського культурного фонду, МКІП, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Галузевого архіву СБУ, Національного музею «Чорнобиль», Державного агентства з управління зоною відчуження, МГО «Центр ПРИП’ЯТЬ.ком».

Зйомки проходили в Україні та США, cаундтрек створили за участі бітбоксера Dub Fx та Christophe Antipop Hetier. Трейлер вийшов до річниці аварії на ЧАЕС.

https://www.youtube.com/watch?v=6L-QgRbA1Xw

Фото обкладинки: з сайту artefactchernobyl.com

Перше фото: зі сторінки фільму у Facebook

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button