Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Оплачувати комунальні послуги у період карантину може стати складніше: з одного боку, люди залишаються вдома і витрачають більше електроенергії, води та інших ресурсів. З іншого, змінилася економічна ситуація. У квітневому опитуванні КМІС, наприклад, 26% респондентів розповіли про виникнення фінансових труднощів. 

Щоб допомогти жителям, в Україні тимчасово послабили штрафні санкції за несплату житлово-комунальних послуг. Водночас, від такої ситуації страждають підприємства ЖКГ: через зниження рівня оплат їм теж загрожують фінансові проблеми.

«Хмарочос» зібрав усе, що потрібно знати про оплату комунальних послуг у період карантину.

Чи треба платити?

Так, платити за комунальні послуги потрібно, але Верховна Рада все ж переглянула покарання за невчасну оплату. 17 березня був прийнятий закон про запобігання поширенню коронавірусу, який, серед іншого, містить положення про житлово-комунальні послуги у період карантину. 

Закон забороняє: 

– нараховувати і стягувати штрафи за невчасну оплату комунальних послуг;
– відключати послуги громадянам за несплату; примусово виселяти з житла у приватній власності за рішенням суду щодо стягнення заборгованості;
– примусово виселяти за несвоєчасну оплату послуг з житла державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення. 

Ці норми діятимуть протягом карантину та ще 30 днів після його скасування.

При цьому Марія Осипчук, юристка з питань управління житлом, зазначає, що справді вагомою є лише заборона на відключення від комунальних послуг. «Розмір пені становить 0.01% від суми заборгованості на день, а її загальна сума не може перевищувати розміру самого боргу. Це дуже незначні кошти, тому пеня працює радше як фактор психологічного тиску, ніж реальний механізм фінансового впливу», – каже вона. 

Крім того, пеня може нараховуватися лише після переукладання договорів з постачальниками послуг. Користувачі повинні були зробити це до першого травня, але зараз кінцеву дату відтермінували на п’ять місяців після завершення карантину. 

Виселення з квартири, за словами Марії, теж не було поширеним інструментом. Воно можливе за рішенням суду, якщо борг користувача перевищував 20 мінімальних заробітних плат – близко 94 тисячі гривень. «Таку заборгованість просто неможливо накопичити за час карантину, – розповідає експертка. – При цьому ніхто не забороняє зараз звертатися до суду для стягнення заборгованості: арешт можна накласти на рахунки, рухоме і нерухоме майно, заробітну плату, пенсію чи стипендію тощо».

Марія Осипчук також наголошує, що юридично ОСББ не надають житлово-комунальних послуг, а тому ці зміни їх не стосуються: внески жителям варто сплачувати вчасно.

Що буде з субсидіями?

Щоб додатково підтримати українців, 25 березня уряд прийняв окрему постанову № 247 щодо субсидій. Вона передбачає спрощення умов надання житлової субсидії та додаткову компенсацію на оплату комунальних послуг.

Зокрема, на час карантину заборонили скасовувати субсидії (крім кількох винятків, наприклад, переїзду сім’ї). Всім, хто отримував таку підтримку в опалювальний сезон 2019-2020 років, її продовжили на наступний період автоматично без додаткових заяв.

Отримати субсидію тепер можуть також люди, які втратили роботу в період карантину та зареєструвалися в службі зайнятості.

Крім того, на період карантину змінили підхід до розрахунку розміру субсидії. Норми споживання газу, електроенергії, холодної та гарячої води збільшили на 50%, оскільки люди більше часу проводять вдома і, відповідно, споживання цих послуг зростає. В перерахунку це збільшить допомогу домогосподарствам приблизно на 300 гривень. 

Що пропонують для бізнесу?

За словами Марії Осипчук, споживачами комунальних послуг в Україні вважаються і фізичні, і юридичні особи, тому заборона пені, наприклад, повинна діяти для всіх. Водночас, платити все ж доведеться, а тому  більший акцент у допомозі бізнесу в умовах карантину уряд робить на програмах з пільгового кредитування.

Зокрема, були розширені умови програми «Доступні кредити 5-7-9%». Підприємства з річним доходом до 100 мільйонів гривень зможуть отримати таку позику для покриття зарплати працівників, оренди, комунальних послуг, а також рефінансування заборгованості за іншими кредитами. Максимальна сума позики – три мільйони гривень. На фінансування оборотного капіталу його надаватимуть на термін до двох років.

Крім того, кабінет міністрів України запровадив програму пільгового рефінансування кредитів. До березня 2021 року держава повністю компенсуватиме відсоткові ставки за банківськими кредитами. Програма працюватиме лише для малого та мікробізнесу, за умови збереження ними понад 80% робочих місць.

Звернутися за пільговим кредитом бізнес може у період карантину та 90 днів після його завершення.

Чому все ж варто платити?

Заборона штрафних санкцій не повинна сприйматися як дозвіл не платити за комунальні послуги у цей період. По-перше, через накопичення боргів: заплатити після карантину за кілька місяців одразу навряд буде легко в фінансовому плані. По-друге, через фінансові труднощі комунальних підприємств.

«Оплата споживачами ЖКП напряму впливає на діяльність кожного підприємства галузі у населених пунктах України та надання ними життєво необхідних послуг. Враховуючи ситуацію, яка наразі склалася в Україні, та заходи, прийняті Урядом на підтримку населення, несплата громадянами за житлово-комунальні послуги може призвести до складнощів у роботі постачальників», – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Візьмемо для прикладу Київ. За інформацією КМДА, на кінець березня загальний рівень оплати у місті не досягнув 80%, а загальна заборгованість киян за комунальні послуги склала шість мільярдів гривень. Зокрема, у «Київтеплоенерго» зазначають, що оплата знизилась приблизно на 15% у порівнянні з лютим, і лише за березень борг жителів міста за тепло і гарячу воду збільшився на 250 мільйонів гривень.

Рівень оплати за вивезення побутових відходів у березні складав 77 %. В абсолютних цифрах за вивезення сміття цього місяця кияни не доплатили майже 14,5 мільйонів. У «Київводоканалу» рівень оплати впав майже на 25%.

Для того, щоб стимулювати жителів платити за комунальні послуги, Віталій Кличко навіть оголосив про пільговий період. Ті, хто оплатить рахунки до кінця поточного місяця отримають знижку в 10%. За словами мера, ці кошти дуже потрібні місту для забезпечення роботи підприємств: заробітних плат, пального для техніки, засобів для дезінфекції тощо.

В інших містах ситуація з недоплатами буває навіть серйознішою. Наприклад, у «Хмельницькгаз» рівень оплати опустився до 63%, у «Вінницяміськтеплоенерго» до 61%, а у «Чернівцігаз» до 60%. У «Житомиробленерго» зазначають, що зараз побутові споживачі сплачують близько 30-40% рахунків, а бізнеси – 50-70%. Голова правління підприємства навіть згадав про можливість віялових відключень через відсутність платежів.

Для того, щоб борги не спричинили зупинку в роботі цих підприємств на час карантину, Кабмін окремою постановою заборонив відключати електроенергію підприємствам централізованого водопостачання та водовідведення і припиняти постачання газу виробникам теплової та електричної енергії. «Нафтогаз України» зобов’язаний постачати їм газ незалежно від рівня розрахунків.

Але нестача коштів негативно впливає не лише на роботу кожного окремого підприємства, але й галузі загалом. На початку року рівень розрахунків за послуги «Укренерго» з передачі електроенергії становив 76%, а вже у березні впав до 60%. І це лише поглиблює вже наявну кризу заборгованостей на ринку електроенергії.

Як заплатити онлайн?

Всі комунальні підприємства та профільні установи наголошують, що платити за комунальні послуги сьогодні варто, але дистанційно. Міністерство цифрової трансформації навіть запустило освітній серіал про оплату комуналки онлайн. Він складається з семи коротких роликів, після перегляду яких потрібно пройти невеликий тест. Освітній серіал розповідає про оплату на сайті комунального підприємства, сервісу Portmone, Ощадбанку та у додатку Приват 24. 

Цей перелік загалом охоплює всі найпопулярніші варіанти. В будь-якому з них вам потрібно знати назву комунального підприємства, що надає послуги, адресу та власний особовий рахунок. Цю інформацію можна знайти на відповідній платіжці. Крім того, потрібно мати активну банківську картку з достатньою сумою коштів.

Перш за все, можливість сплатити онлайн є на сайтах (іноді також у додатках) комунальних підприємств. Це не завжди зручно: щоб заплатити за воду, газ та світло доведеться реєструватися на трьох різних сайтах. Хоча у Києві, наприклад, є також КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (ГІОЦ) та «Центр комунального сервісу» (ЦКС), на сторінках яких всі рахунки можна поєднати в одному «особистому кабінеті».

Наступним варіантом є сайти та додатки банків. У Приват24, наприклад, для цього потрібно створити новий платіж, обрати з переліку потрібну послугу, ввести номер особового рахунку та додаткові дані. Цю інформацію можна закріпити у шаблонах або налаштувати автоматичний щомісячний платіж. 

Крім того, можна скористатися спеціальними сервісами оплати: Portmone, iPay та EasyPay тощо. На їхніх сайтах зібрані комунальні підприємства з усієї України. Варто врахувати, що подібні сервіси та банки можуть знімати певну комісію за проведення платежів.

Для тих, хто отримує пенсії та грошову допомогу з початком карантину запрацювали також додаткові способи оплати. Якщо кошти нараховуються через банківські установи, потрібно зателефонувати на гарячу лінію відповідного банку та повідомити перелік послуг, за які ви хотіли б розрахуватися.

Якщо соціальні виплати надходять через «Укрпошту», оплату за комунальні послуги може приймати листоноша, який приносить пенсію та грошову допомогу. Щоб під’єднати таку послугу потрібно зателефонувати до контакт-центру за номером 0 800 300 545 чи заповнити онлайн-форму.

Фото: Unsplash / Levi Jones

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button