Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Українські культурні діячі звернулися з відкритим листом до уряду та наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» із закликом звільнити російського кінорежисера Іллю Хржановського з посади художнього керівника меморіалу. Лист опубліковано на LB.ua.

Хржановський, автор контроверсійного фільму «Дау», був призначений художнім керівником майбутнього музею у Бабиному Яру в Києві наприкінці 2019 року. Ще восени через зміни у політиці музею проєкт залишила попередня команда разом із головним істориком Карелом Беркгофом, яка працювала над концепцію меморіалу.

Беркгоф заявив, що залишає проєкт «з етичних міркувань». Він назвав пропозиції Хржановського антинауковими й такими, що порушують Міжнародний статут меморіальних музеїв. А Дітер Богнер, керівник групи, яка працювала над основною експозицією, назвав концепцію Хржановського «Голокост-Діснеєм».

Днями «Історична правда» опублікувала витримки з презентації концепції музею «Бабин Яр» команди Хржановського. З цієї публікації випливає, що Хржановський переносить на меморіал Голокосту методи, випробувані під час зйомок фільму «Дау», наголошують підписанти відкритого листа.

Читайте також: Голограми, атракціони та Іґґі Поп: гід майбутнім музеєм Бабин яр за проєктом команди Хржановського

Автори листа вважають, що концепція Хржановського передбачає віртуальну реконструкцію дійсності Голокосту, геймізацію смерті та використання прийомів соціальної інженерії. Зокрема, відвідувачі муситимуть брати участь у соціальних екпериментах, опиняючись то в ролі або жертв, або колаборантів, або нацистів, або навіть членів зондеркоманди – полонених, яких змушували спалювати трупи.

«На наше глибоке переконання, меморіали Голокосту покликані запобігати виникненню в майбутньому тих моральних виборів, перед котрими поставали його жертви. Симулювати ситуації подібного вибору – неприпустимо», – йдеться у листі.

Також автори звернення наголошують на неприпустимості непрозорих управлінських рішень та відсутності підзвітності громадськості, і вважають, що благодійні пожертви, хай які щедрі, не мають перетворювати Меморіал на приватну справу й не дають права на волюнтаристські рішення.

Читайте також: Що відбувається з Бабиним Яром: яка роль російських олігархів і режисера та української держави

Листа, зокрема, підписали голова правління Національної Суспільної Телерадіокомпанії Зураб Аласанія, письменники Катерина Бабкіна, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Ірина Цілик, Ірена Карпа, Андрій Любка, головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані, директор Довженко-Центру Іван Козленко, директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська-Люта, поет і психолог Борис Херсонський та інші.

Раніше Хржановський заявив в інтерв’ю НВ, що не збирається іти з посади художнього керівника проєкту.

Фото: facebook.com/olga.galitskaya.7

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button